måndag 15 maj 2017

Det gröna skafferiet

Det gröna skafferiet
- Inspirerande läckert med Karoline Jönssons gröna vision


Karoline Jönsson
Det gröna skafferiet
ISBN: 9789174246803
Bonnier Fakta


"I min trädgård växer stora äppel-, päron och körsbärsträd. Några har stått här i omkring hundra år ... kanske genom två världskrig, Titanics avsegling, norsk-svenska unionens upplösning och kung Gustav Vs kröning. Under alla dessa år har de skänkt frukt åt de boende på gården, och kanske bar någon ner skörden i matkällaren och staplade den i trälådor, precis som jag gör. Tanken på att de gamla arbetshästarna som använts i gårdens jordbruk tuggade i sig äpplena lika glatt som mina hästar gör idag är svindlande."

Gröna fingrar, gröna gener

Karoline Jönssons gröna skafferi finns i en sekelskiftesgård i Skåne. Gården delar hon med sina hästar och höns, i hagarna bredvid betar kor och får. Karoline komponerar ofta måltider och bakverk utifrån frukter, rotfrukter grönsaker eller växter. Hon kastar ofta ett öga i farmors och mormors respektive receptsamlingar - snyggt nedskrivna i skrivböcker från 1940-talet. Farmor och farfar hade lantbruk, morfar körde bryggarbil genom Malmös gator och mormor arbetade i lanthushållskök och skolbespisning. Odling och matlagning och ett grönt liv - allt detta ligger i Karolines gener, på båda sidor. På charmiga gamla svartvita foton plöjer farfar Frans åkrarna med hästarna Lilly och Felix, långt innan traktorns tid, och farmor Greta poserar med ett napplamm.

Bloggar om självhushåll

Karoline har en känd och framgångsrik blogg där hon gör reklam för det gröna livet och miljövänligt självhushåll. Det mesta kostar mer tid än pengar - många ingredienser är gratis.

Karoline har själv lyckats bli självförsörjande på det hon skördar i sina odlingar, i sin trädgård och ute i naturen. Kronärtskockorna blir till gnocchi, rödbetorna hamnar i en paj och vinbären förvandlas till en pigg och uppfriskande dryck. Ute i naturen finns många gratis ingredienser som t.ex. "ogräs", eller björksav som kan hamna i ett hembakat kastrullbröd och serveras med maskrosmarmelad.

Bland det godaste i boken är kikärtsburgare med hemkokt ketchup, gärna med hemgjord citron och fläderlemonad till.

Mormors noggranna receptsamling

I mormors lilla skrivbok med receptsamlingar är recepten efter middagarna noggrant nedskrivna och daterade. Den femtonde november 1943 kokades det chokladpudding, och den tjugonde festade man på brylékräm. Båda recepten finns med i Karolinas gröna skafferi bok, liksom "potatis och mandeltårta". Det är en variant av den klassiska kronans kaka. Ett slags ransoneringsbakverk där man bytte ut en del av mandeln mot kokt potatis för att få en seg och saftig kaka. Den är lika god nu för tiden som när den lanserades - 1903. Karolines tips är att servera den med vispgrädde och blåbär. Billigt kan vara jättegott - liksom det som är helt gratis. I kapitlet "Ogräsligt gott - ogräsets upprättelse" tipsar Karoline om goda, gratis grönsaker. Hennes favorit är kirskålen som åker med i nästan allt, från kryddiga grytor till frukostjuicen. De späda nya bladen äts som de är.


Pepparrot - något i hästväg

"En trädgård utan kirskål vill jag helt enkelt inte ha. För mig är det en utmärkt grönsak och kulturväxt att värna om och jag tror nog att jag gläds lika mycket åt den som de munkar som en gång förde hit och odlade den i sina köksträdgårdar. Dessutom tycker jag att den är riktigt fin i stora samlingar där de rejäla bladen blir stilistiskt grafiska mot varandra." Provocerande ord för alla trädgårdsfantaster som bedriver ett ständigt krig mot detta ihärdiga ogräs! Däremot så ser Karoline ett besvärligt ogräs i pepparroten. I hästhagen växer en smärre pepparrotsskog. Pepparroten säljs dyrt i delikatessdisken, men vilt kan den vara en riktig plåga. Men en ätbar plåga, och det är inte bara roten som är god.

Karoline tipsar om många lätta och roliga sätt för att odla själv - bland annat vinterodlingar inne på fönsterbrädan - och med de snygga fotona ser det gröna livet riktigt stiligt och aptitretande ut.

Alla kan skapa ett eget grönt skafferi - av olika storlek och ambitionsnivå - för ingenting smakar så gott som det man själv odlat och jobbat för!

Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.