onsdag 10 maj 2017

En tiger i trädgården - Ett surrealistiskt bilderboksäventyr för alla åldrar

En tiger i trädgården 
- Ett surrealistiskt bilderboksäventyr 
för alla åldrar

Lizzy Stewart
En tiger i trädgården
Översättning: Sara Jonasson
Originaltitel: There's a Tiger in the Garden
ISBN: 9789176631706
Förlag: Känguru förlag

En svensk tiger. En brittisk tiger strövar runt i trädgården. Bakom ett alldeles vanligt litet engelskt hus. Var skulle annars en brittisk tiger hålla till?

En hyllning till fantasins kraft

Lizzy Stewarts nya bilderbok En tiger i trädgården är en härlig, sprallig och finstämd hyllning till fantasins kraft. Realism och surrealism blandas och handlingen kulminerar med ett Alice i Underlandet liknande ögonblick då flickan Nora undrar om hennes nye vän tigern i trädgården verkligen finns på riktigt, och tigern undrar om flickan Nora verkligen finns på riktigt. Tigern kanske är en avlägsen släkting till den luriga (och randiga) Cheshire katten? Konversationen påminner också om debatten i Alice i Spegellandet, när de de olika romankaraktärerna debatterar om vem som verkligen sover och drömmer allt det här, och om de alla kommer att försvinna när hen vaknar.

Vems fantasi befinner vi oss i?

Vem är det som hittar på historien i En tiger i trädgården? Är det mormor? Är det Nora? Är det tigern?
Tigern och Nora gör i alla fall upp en vänskaplig pakt - om de båda två kommer överens om att den andre finns på riktigt, då finns de båda två på riktigt! (Och ingen behöver försvinna när någon vaknar!)

Hela äventyret börjar med en sådan där välkommen, familjär scen, som finns i ett kök där en mormor passar ett barnbarn som börjar ha tråkigt - massor av leksaker strödda huller om buller, läsglasögon som kommer bort i röran, ett belamrat köksbord och Nora som klagar på att hon har tråkigt, och Jeff, hennes leksaksgiraff, har också tråkigt. 

Smart mormor finner på råd

Mormor (som kanske också börjar ha tråkigt) föreslår att de ska leta rätt på tigern i trädgården. Nora tror inte på mormor - hon är ju för gammal för sådana där fantasilekar (fast inte för gammal för att prata med Jeff, leksaksgiraffen) - men hon går i alla fall motvilligt ut på tigerjakt. Hur många otroliga och omöjliga varelser som hon än träffar på i trädgården - som till exempel en mycket sur isbjörn som sitter och fiskar - så tror hon inte på tigern. Förrän hon möter honom. Fast knappt ens då. Först måste de komma överens om att de båda två ska tro på varandra.

Ett smart filosofiskt ögonblick i en bok som handlar om hur man ger sin fantasi en kickstart - allt är möjligt om du bara går med på att vägra att ha tråkigt!

I bokens slutdiskussion mellan mormor och Nora diskuteras en röd, tigerrandig katt. Helt onödigt, klart att tigern finns på riktigt!

En sur isbjörn i trädgården

Häromdagen såg jag en mycket sur isbjörn i en vindskyddad trädgårdshörna. Visst, den fräste som en stor, fluffig vit katt, och blängde förnärmat eftersom jag hade fräckheten att gräva och plantera i en rabatt som just hade fått solvarm, redd jord, perfekt för en katt att gräva ner tassarna i. Men jag vet att innerst inne var katten den där sura isbjörnen - jag skulle känna igen de där sneda, blängande ögonen var som helst. Isbjörnen vill säkert ha en egen trädgård, utan konkurrens från tigerkatten.

Författaren Lizzy Stewart är illustratör och formgivare och bor i London. Hon har en konstexamen från Edinburgh College och är också förläggare på Sing Statistics samt föreläser på Goldsmiths universitet.

I En tiger i trädgården har Lizzy Stewart fått en vanlig, engelsk trädgård att se ut som en naivistisk, frodig hyllning till Henri Rousseau, kombinerat med hur ett barn brukar rita en färgglad, fantasiträdgård. Det taktila bokomslaget med alla växter och Lizzy och tigern tryckta i relief är extra fint.

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.