onsdag 24 maj 2017

Stranden om natten av Elena Ferrante

Stranden om natten 
- Elena Ferrantes unika barnbok, en vacker skräcksaga

Elena Ferrante
Stranden om natten
Illustrationer: Mara Cerri
Originaltitel: La spiaggia di notte
Översättning: Barbro Andersson
ISBN: 9789129703894
Rabén & Sjögren

Stranden om natten ... Huvaligen, vilken thriller! Så här spännande, hemska och grymma har inte sagor varit sedan H.C. Andersens tid!

Elena Ferrante är just nu en av världens mest populära författare, hennes Neapel-svit är översatt till över 40 språk och har sålt i miljontals exemplar över hela världen. I hennes romaner är det vanligt att dockor med olika personligheter dyker upp - en docka med en alldeles speciell personlighet är huvudperson i Stranden på natten, Elena Ferrantes enda barnbok. För första gången får man se Elena Ferrantes värld ur dockperspektiv - den här boken är verkligen något alldeles extra! 

Ferrantes unika värld känns igen

Läsare av Ferrantes Neapel-svit kommer att känna igen miljöerna, persongalleriet och atmosfären.
Stranden om natten är en sanslöst vacker, vemodig, hoppfull, grym och tragisk allåldersbok. Illustrationerna av Mara Cerri är suggestiva och förvandlar en dag - och en natt - på stranden till en fullfjädrad skräckupplevelse. Hetta och köld, eld och vatten, kontrasteras mot varandra, men båda elementen är hot. Den storögda dockan Celinas ögon går igen i det storögda barnets ögon.

Boken tar upp många av de stora frågorna. Vad innebär det egentligen att bli älskad? Vad innebär det att ha ett språk? Utan sitt språk, lever man då fortfarande, eller är man bara en död plastbit? Det där är frågor som dockan Celina funderar på. Hennes flicka får en kattunge som får namnet Minou, på stranden leker flickan bara med kattungen och Celina blir övergiven och kvarglömd.

Att bli ersatt av en ny favorit

Hur en leksak eller ett husdjur ersätter den tidigare favoriten i hushållet är ett populärt tema i många barnfilmer och barnböcker. I Toy Story får cowboyen Woody Pride maka på sig när astronauten Buzz Lightyear blir den nya favoritleksaken, i Morrison och hamsterjakten får katten Morrison maka på sig när hamstern Kungen blir det nya husdjuret ...

Men Stranden om natten påminner mest av allt om de vemodiga gamla konstsagorna av H.C. Andersen, där omvärlden är grym och hemsk, kärleken är opålitlig och det finns inte någon garanti för att huvudpersonen får ett lyckligt slut. Den ståndaktige tennsoldaten brinner upp, liksom den vackra balettdansösen, den fina bollen som en gång var en älskad leksak hamnar i soporna, den lilla sjöjungfrun dör när hon blir ersatt av en annan kärlek, de röda skorna leder till undergång och den lilla flickan med svavelstickorna fryser ihjäl.

Räddad av sina ord

Celina blir ersatt av en kattunge och hon hotas av både eld och vatten - de andra leksakerna och tingen på stranden brinner upp, själv räddas hon av en våg och av sitt språk, som gör att hon metas upp igen och slutligen hamnar i den nya kattungens mun. Till sist blir Celina och den nya kattungen vänner. De sjunger inte "You've Got a Friend in Me", men liksom cowboyen Woody förstår Celina att hennes flicka kan älska både henne och kattungen. När Celina får tillbaka sitt förlorade namn kan hon till och med glädjas åt att kattungen fått ett fint namn.

Stranden om natten fungerar på så många olika plan. Det finns många hot och hinder för Celina att övervinna innan hon kommer tillbaka hem till tryggheten igen. Och hennes flicka har förhoppningsvis lärt sig att inte tappa bort sitt dockbarn igen. Men vad händer när flickan blir äldre och dockan inte får fler ord från henne? Då kanske Celina återgår till att bara bli en bit plast, som ingen bryr sig om. Boken slutar lyckligt, men lyckan och tryggheten är tillfällig.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.