torsdag 11 maj 2017

Det börjar med ett frö - Ett praktverk som håller för flera generationer

Det börjar med ett frö 
- Ett praktverk som håller för flera generationer

Laura Knowles
Det börjar med ett frö
Illustrationer: Jennie Webber
Originaltitel: It Starts With a Seed
Översättning: Sara Jonasson
ISBN: 9789176631744
Förlag: Känguru förlag

Spelar min lönn, sjunger mitt allt. Inte bara näktergalen.

Något litet kan bli något stort. Både verkligt stort och symboliskt stort. Ett mycket litet frö växer upp till att bli ett väldigt stort lönnträd, och under sin livstid bjuder trädet på boplats, mat och skydd för många olika sorters djur.

Tron för trollsländor

Ett litet lönnträd är lagom stort för en trollslända att trona på - eller för nyckelpigor att trivas i. Ett något större lönnträd skänker välbehövlig skugga för grodor och snäckor. I det lite större trädet vilar sig en liten lövsångare och några fjärilar. Trädet blir större och större, till glädje för ekorar, rådjur, skator, hackspettar, harar, rödhakar ... Ett par kaniner har en bekväm håla under trädet, och ett ugglepar bosätter sig i en hålighet i själva trädet. 

10 000 frön virvlar iväg

Det ringlar murgröna runt stammen och det sjuder av liv, från rötterna till trädkronan. Det sista uppslaget är ett extra stort utvikningsuppslag, där vi ser hur nya frön virvlar iväg ... och så fortsätter kretsloppet och trädet är verkligen lyckligt, liksom alla djuren som lever i och av trädet. Ett enda träd kan skapa 10 000 frön om året.

En sykomorlönn (det träd som är avbildat i boken) kan leva i 400 år. Många generationer av fåglar kan bo i trädet! Många generationer av kaniner kan bo under trädet. Ännu fler generationer av nyckelpigor och andra insekter kan trivas i trädet. 

Naturens mångfald

Skeendet i boken går över både årstider och år, i eviga kretslopp. Boken är genomgående vackert och noggrant tecknad, in i minsta detalj, läsupplevelsen är både underbar och tankeväckande. Själva utformningen av boken gör att hela historien känns lyxig och exklusiv - precis som fröets mirakel.
Historien täcker flera generationer av djur - på samma sätt kan denna bok sparas i generationer, för varje läsning tillför något nytt, och man upptäcker nya saker hela tiden.

Illustratören Jennie Webber är konstnär och bor i London. Hon skildrar gärna naturens mångfald och komplexitet i sina verk och genom att visa oss hur fantastisk naturen är hoppas hon att vi ska bli mer angelägna om att bevara den. Författaren Laura Knowles har en förkärlek för naturhistoria, ord och bild och i Det börjar med ett frö har hon förenat alla sina käraste intressen.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.