torsdag 25 maj 2017

Halvdan Viking - Ulfberhts svärd

Halvdan Viking - Ulfberhts svärd
- Absolut ingen halvdan underhållning om vikingatiden!

Martin Widmark
Ulfberhts svärd
Serie: Halvdan Viking
Illustrationer: Mats Vänehem
ISBN: 9789163892059
Förlag: Bonnier Carlsen

Halvdan Viking och hans bästis Meia är just nu trippelaktuella:

1) De är guider på Vikingaliv, den nya vikingautställningen i Stockholm, där besökare kan lära sig hur barn på vikingatiden hade det.

2) De ska bli filmstjärnor! Första boken i serien Halvdan Viking ska bli film.

3) De är hjältarna i den splitternya boken Ulfberhts svärd.

Om du undrar vem Ulfberht är ...  Absolut ingen aning. Han är inte med i boken. ;) Skämt åsido, Ulfberht var faktiskt en typ av svärd som var den stora innegrejen under vikingatiden. Helt överlägsna andra svärd och gjorda av en typ av stål som inte blev vanligt i Europa förrän på 1700-talet, i och med den industriella revolutionen.

Dyra svärd och vikingatidens piratindustri

Det har hittats 171 stycken Ulfberht bland arkeologiska fynd. De var hett eftertraktade och svindyra svärd och gjordes förmodligen någon annanstans i än i Skandinavien, eftersom namnet Ulfberht står inristat med latinska bokstäver (inte runor). Precis som idag när något är dyrt och hett eftertraktat så uppstod plagiat och piratkopior. Men bara för att man skriver Ulfberht på ett svärd innebär inte det att metallen för den skull blir bättre! Ett äkta Ulfberht var tillverkat av degelstål och starkare och böjligare än andra europeiska svärd på medeltiden.

Island - skaldekonstens hemland

I den nya Halvdan Viking boken kommer Halvdan och hans bästis Meia till Island, tillsammans med sin nye vän munken Do, som de lärde känna i England. Vulkanen Hekla får ett utbrott, en lömsk völva skyller utbrottet på de tre nykomlingarna och de blir alla tre dömda till döden. Men Meia får en klipsk idé - Halvdan ska fixa till en superbra dikt för att vinna deras liv och frihet! Här kan man verkligen snacka om litteraturens makt - det här är bokstavligen skapande på liv och död!

Det är helt sant att en dödsdömd viking kunde göra detta, ge en lösen och skalda en hyllningsdikt. Vissa vikingar var mer förtjusta i poesi än andra - ett nutida poesiförlag i norra England (gammalt vikingatillhåll) är till och med uppkallat efter just en sådan poetisk viking.

Pedagogiska förklaringar utan spänningsavbrott

Meia och Halvdan förklarar lättfattligt och pedagogiskt vad en huvudlösen är och hur det går till att skalda för sitt liv, liksom de förklarar vad en völva är och vad hon gör. Det är praktiskt att de båda vikingabarnen har med sig Do, som inte är en viking, och därför behöver de förklara typiska vikingaseder och bruk för honom. Samtidigt förklarar de då för den nutida unga läsaren, utan att behöva använda fotnoter eller göra avbrott i historiens spänningsuppbyggnad!

Halvdan diktar så pass bra att han vinner frihet för sig själv och Meia - men om de även vill rädda Do måste de få tag på ett Ulfberht svärd!


Töltande islandshästar och en ledsen völva

Det här är den roligaste Halvdan Viking boken hitintills! Det är superkul att den nya volymen om Halvdan och Meia utspelar sig på Island, den nordiska skaldekonstens vagga! Skalder hålls högt och Halvdan borde trivas som fisken i vattnet. Dessutom är de töltande islandshästarna, som Halvdan och Meia rider på, otroligt charmiga, både i ord och bild!

Först verkar völvan vara en stereotyp skurk, som så många häxor och spåkunniga i otaliga böcker och filmer, men historien utvecklar sig på ett intressant sätt, man får veta varför hon har blivit så ledsen och grym, och på slutet lyckas Halvdan och Meia fixa så att hon blir glad och snäll igen!

De lyckas också fixa fram ett äkta Ulfberht, så att ett bröllop kan firas och de får till och med var sitt Ulfberth i present, i lagom barnstorlek! Ljussablar, släng er i väggen - det här är riktigt coola svärd!

Kosmopoliter på vikingatiden

Serien om Halvdan och Meia visar på hur kosmopolitisk vikingavärlden var - ett bra botemedel mot att felaktigt använda vikingarna och vikingatiden för att förespråka nationalism och stängda gränser.

Halvdan och Meia är också som LasseMaja under vikingatiden - de två ungarna är med i bok efter bok, löser massor av mysterier, blir aldrig större eller äldre, och är ständigt smartare, snabbare och klipskare än alla vuxna i böckerna.

Det är inte konstigt att ungarna älskar böckerna!

Halvdan Viking på Vikingaliv

Barnen kan nu uppleva Halvdan Vikings vardagsliv på Vikingaliv - Stockholms nya museum om vikingatiden. Informationen förmedlas i text och bild, där Halvdan och Meia berättar hur det var att vara barn på vikingatiden, vad de gjorde, vad de hade för leksaker, vad de åt för mat ... Skolklasser har skickat in frågor till Halvdan och Meia och de har svarat! Vikingaliv finns på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, och här har man skapat en dramatiserad berättelse om vikingatiden år 963, då Halvdan och Meia var barn. Mats Vänehem som illustrerar Martin Widmarks böcker om Halvdan Viking är arkeolog och även scenograf på den nya utställningen.


100 böcker sedan år 2000

Martin Widmark har ett hundratal böcker bakom sig sedan författardebuten år 2000. Bland annat nio böcker om Halvdan Viking, sjutton om monsteragenten Nelly Rapp och över fyrtio böcker om LasseMajas detektivbyrå (om man räknar in alla kluriga pysselböcker). LasseMaja böckerna är de mest utlånade böckerna på biblioteken.

Passa nu på att resa i fantasins värld till Island, där skaldekonsten och gejsrarna bubblar, en vulkan och en völva får farliga utbrott, och där Halvdan, Meia och töltande islandshästar är charmigt resesällskap - boken Ulfberths svärd är riktigt bra och rolig historisk underhållning! De vansinnigaste sakerna är inte ens påhittade!

Boken slutar med en liten cliffhanger - vart ska Halvdan och Meia resa härnäst? Kan de inte få bli kvar på Island i en bok till, det finns ju så mycket vikingaliv, skaldekonst och sagor kvar att upptäcka där!Läs även: Vikingatiden slår tillbaka med den nye Röde Orm


http://tidningenkulturen.se/index.php/ess-mainmenu-57/riga-mainmenu-130/15877-vikingatiden-slar-tillbaka-med-den-nye-roede-orm

Läs även: Sagan om Turid, en bokserie om en ung völva, som rekommenderas av Martin Widmark


http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22311-litteratur-elisabeth-ostnas-sagan-om-turid-kungadottern-krigstid-korpgudinnan


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.