tisdag 21 mars 2017

Warriors - Ut i det vilda

Warriors - Ut i det vilda
- Världen blir mer magisk sedd genom kattögon

Erin Hunter
Warriors - Ut i det vilda
Serie: Första profetian (del 1)
Översättning: Lena Olsson
ISBN: 9789176292778
Bokfabriken

Rost är en tamkatt som verkligen känner "the call of the wild". Han drömmer om att jaga möss ute i vildmarken. Han väcks från sina drömmar av ett rytande. Det är torrfodret som hälls upp i hans skål. Tråkigt torrfoder och ljummet kranvatten. Inte alls lika gott som färskt fångat byte och en pöl med regnvatten. Vildkatten lever i Rost och när han träffar den unge katten Gråtass är detta början på en underbar vänskap - och även ett enastående äventyr för Rost.

Elden ska rädda katterna

Klanledaren Blåstjärna har fått en mystisk profetia: "Endast eld kan rädda vår klan".
Hotet mot katterna i Åskklanen växer sig starkare för varje dag som går. Det finns fyra olika kattklaner där de vilda katterna samarbetar för att överleva och det är viktigt att hålla sig till sitt eget revir. Rost har eldröd päls och Blåstjärna erbjuder honom att gå med i Åskklanen. Kanske är den eldröda katten Rost den mytomspunna lösningen som profetian utlovat?
Rost får ett nytt namn, Eldtass, och ett nytt liv hos Åskklanen. Men livet i det vilda är mycket mer komplicerat än vad den eldröda katten någonsin hade kunnat drömma om.


Fyra kattklaner delar upp skogen

I generationer har de fyra kattklanerna Åskklanen, Flodklanen, Vindklanen och Skuggklanen delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras. Människorna, av katterna kallade tvåbeningarna, utökar sitt territorium. Dessutom försöker Skuggklanen också att utöka sitt revir. Eldtass blir indragen i en värld full av intriger, allt verkar vara tillåtet i kampen för överlevnad och alla katterna följer inte längre den urgamla kodex som innebär att de kunnat samexistera så länge. 


Friheten har ett pris

Varm vänskap, spännande maktkamper, grymma svek och krigarkatternas hårda liv har fängslat människor över hela världen. Det här är speciellt en högtidsstund för kattälskare, men alla som gillar djur kommer att älska Warriors. Romanen är klassad som fantasy, men egentligen vilar det mer av en stämning från gammaldags fabel och moralisk saga över berättelsen, kryddat med lite maktkamper à la Shakespeares historiska dramer. 

När Rost träffar Gråtass för första gången är det som ett eko av Aisopos fabler. De båda katterna sätter igång diskussionen som går som ett sammanhållande tema genom hela Warriors: vad är bäst, att vara fri och kanske svälta ibland, eller att vara välfödd men fången i ett bekvämt liv? Hos Aisopos är det två hundar som har den här diskussionen, men sensmoralen är detsamma. Friheten har ett pris. Är den värd det?

Katternas hemliga karta

Boken är mycket välskriven och bra översatt, man kommer verkligen in i katternas värld, dialogen är ofta rolig och huvudpersonernas kattegenskaper skiner hela tiden igenom. Fina illustrationer och charmiga kartor förhöjer läsupplevelsen. Det finns både en "kattkarta" och en "människokarta" att studera.

På ett farligt uppdrag, som taget från en high fantasy roman, ska katterna korsa den fruktade Åskstigen. Åskstigen är gjord av ett hemskt illaluktande material som bränner trampdynorna. 
Åskstigen är full av rytande, stinkande monster som kan döda katterna.

På människospråk är Åskstigen Windovervägen. Monstren är alltså bilar och det hemska materialet som luktar konstigt och bränner under trampdynorna är asfalt.


En fantastisk värld


Man behöver alltså inte hitta på en massa övernaturliga faror, drakar och demoner, svärdsviftande, trollerier och magiska formler. Livet är farligt nog för ett vilt djur. Och när de slåss viftar katterna inte med trollstavar - de har ju sina klor!

Warriors är fantasy utan överdrifter och visar hur man kan bygga upp en hel fantastisk magisk värld i vår helt vanliga värld. Allt blir lite mer fantastiskt sett genom kattögon!Läs även om fler fantastiska katter:

Säg mjau till livet med Pelle Svanslös, en svensk kattfabel:

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18324-hurra-foer-pelle-svansloes-saeg-mjau-mjau-till-livet-fyller-75-ar


Katten Cleo, en sann historia:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/19981-litteratur-helen-brown-katten-cleo

Katter och döttrar:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21052-litteratur-helen-brown-katter-och-dottrar-de-kommer-inte-alltid-nar-man-ropar


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.