tisdag 14 mars 2017

Hemliga trean och maskeradmysteriet - Edgar Allan Poe möter CluedoHemliga trean och maskeradmysteriet
- Edgar Allan Poe möter Cluedo 
i ny barndeckare


Sanna Juhlin
Hemliga trean och maskeradmysteriet
Illustrationer: Johanna Kristiansson
ISBN: 9789174691832
Ordalaget BokförlagCharlie, Fanny och Felix har aldrig tidigare hållit i ett förhör. De har bara sett på TV och läst i böcker hur man gör - men de måste ju försöka. Men folk kan bli arga när de beskylls för saker de inte gjort.
Dessutom är det inte säkert att alla talar sanning hela tiden - men folk ljuger av olika anledningar. Det behöver inte betyda att de är skyldiga. Så hur ska Hemliga trean räkna ut hur allt hänger ihop kring det mystiska försvinnandet av Agatha von Wassers dyrbara smaragdhalsband? Det gäller för medlemmarna i Hemliga trean att tänka på alla detaljer och att koppla ihop allt de har sett och hört.

För läsaren gäller det också att lägga ihop alla detaljer BÅDE i texten och i bilderna. Det är inte säkert att allt finns i texten. Eller att allt som står i texten är sant. Man får vara källkritisk, titta på bilderna också och upptäcka att ibland motsäger text och bild varandra.

Boken är full av roliga referenser till kända deckare. Hela miljön känns som om man befinner sig ett Cluedo spel. Är det Överste Senap med ljusstaken i biblioteket som är den skyldige?

De misstänkta är (enligt Hemliga treans anteckningsblock):

2 gorillor
1 apa och hans cirkusdirektör
Molly Loo
Fru Bonn
Doktorn
Greven

(Nej, Överste Senap är inte med på listan.)

Men har inte deckarklubben glömt bort  någon?

Det är ett mustigt persongalleri som boken bjuder på och redan på bokens omslag börjar man tänka på Edgar Allan Poes Morden på rue Morgue, när man ser ett par gorillor klättra in genom ett fönster på övervåningen i tornet. Eller så tänker man på Tintin och Bianca Castafiores juveler. Där är det också en smaragd som försvinner och en apa som blir misstänkt. Tintin får jobba mot förutfattade meningar mot romer och deras apa när Dupontarna sätts på fallet.

Farbror Charlie von Wasser är äldst i Hemliga trean, han är en stor beundrare av Sherlock Holmes och gissa vad han klär ut sig till när det är maskerad? Det brukar ofta finnas tvillingar med i deckare, både för stora och små läsare, och de andra medlemmarna i Hemliga trean är tvillingarna Fanny och Felix. En deckare ska också ha en hund och Charlie har en egen hund som heter Taggen.

Den här deckartrion och deras ganska lata hund är en charmig bekantskap. Alla i deckarklubben har olika egenskaper och olika färdigheter och på så sätt kompletterar de varandra. 

Sanna Juhlin får också in tankar och funderingar kring hur förutfattade meningar kan påverka hur man ser på folk. Eller förbiser folk.

Vilket hon för övrigt också lyckades med i Morrison och hamsterjakten - när katten väl släppt sina fördomar mot hamstern blir de vänner.

Boken passar bra både för högläsning (man kan leta ledtrådar i bilderna tillsammans) eller som lättläst läsa-själv-bok.

Hemliga trean har alla förutsättningar för att bli en lika älskad och framgångsrik serie som LasseMaja serien!

Läs även Sanna Juhlins roliga bilderbok Morrison och hamsterjakten:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22383-litteratur-sanna-juhlin-morrison-och-hamsterjakten2


Belinda Graham
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.