fredag 17 mars 2017

Kan inte sova, mämmä! - Får ha roligt med lamm som räknar får!

Kan inte sova, mämmä!
- Får ha roligt med lamm som räknar får!
Stefan Casta
Kan inte sova, mämmä!
Illustrationer: Mia Maria Güettler
ISBN: 9789172998391
Opal

Lilla lammet kan inte sova. Den där godnattsagan som fåret Bääärtil berättade var lite för läskig. Den handlade om vargen. Så nu vågar Lilla lammet inte somna. Tänk om vargen kommer!

"Jag kan inte sova, mämmä!" ropar hon. "Räkna får", råder mämmä. "Det har man gjort i alla tider. Alla somnar av det."
Lilla lammet försöker verkligen räkna får, men det går inte så bra, eftersom fåren i flocken hela tiden flyttar på sig.


Träff med tre olika djur

Under nattens gång träffar Lilla lammet tre olika djur - ugglan, räven och haren, som även syns på bokens omslag. Först är Lilla lammet lite rädd, sedan kommer hon på att det inte är något farligt. 
När gryningen kommer sover Lilla lammet som en stock. När Tage nämner vargen blir det fåret Bääärtil som blir rädd - han har förmodligen har han fått  mardrömmar av sin egen godnattsaga!

Bokförlaget Opal förlag har två bra godnattsagor bland sina nyaste böcker - "Betty busar i pyjamas" och så "Kan inte sova, mämmä!". Båda fungerar utmärkt som godnattsaga, båda tål att läsas om och om igen, båda har generösa uppslag där bilderna och färgerna täcker hela uppslaget. Men det finns en stor och viktig skillnad - Betty VILL inte somna, Lilla lammet KAN inte somna. 

Viljornas krig eller skräcksaga

Godnattsagan "Betty busar i pyjamas" handlar om ett viljornas krig - Betty är på trotsigaste trotsåldershumör, hon vill inte göra som Herr Tukan säger, hon vill visa att hon kan hålla sig vaken, hon vill inte erkänna att hon är trött. Läggdags förhalas gång på gång, med fyra instrument, fyra målade tavlor och fyra leksakslekar. Sedan kräver hon fyra repriser på läggdagssagan.

Godnattsagan "Kan inte sova, mämmä!" handlar om skräck, både för det okända och för det som faktiskt är farligt. Vad skulle lammen göra om det faktiskt kom ett rovdjur? Inte mycket. De kan inte ta sig från hagen.
Men det är onödigt att vara rädd för ugglan och haren och tydligen räknas inte heller räven som farlig (finns det ett hönshus på bondgården där Lilla lammet bor så hade inte hönsen instämt).

Ingen äger den som äger

Till syvende och sist är Lilla lammet och de andra djur i en djurvärld - något som ytterliggare understryks när pojken Tage kommer på morgonen, det är hans lamm som han ska hälsa på. Om man själv inte får ha några (lant-)djur undermineras identifikationen. Ska man identifiera sig med pojken som äger alla djuren? Det går inte. Ska man identifiera sig med ägodelen? Det går absolut inte.

Betty är ett antropomorfiskt djur, och fungerar bra för både pojkar och flickor att identifiera sig med. Det kommer inte in någon människa i handlingen och stör i djurvärlden. Ingen äger Betty. Det är Betty som äger!

Belinda Graham 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.