söndag 19 mars 2017

FILM: Trolls - Söt och färgglad filmkaramell med musikalisk hitparad

Charmiga skönsjungande lyckotroll består av alla färger i karamellburken.  Justin Timberlake och Anna Kendrick gör rösterna till de förtrollande musikaliska lyckotrollen blåbärsfärgade Branch och sockervaddsfärgade Poppy.

Regi: Mike Mitchell
Titel: Trolls
Medverkande: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Russell Brand, James Corden
Gwen Stefani m.fl.
USA, 2016
Fox-Paramount


Prinsessor ska ofta räddas. I filmen Trolls ger sig Prinsessan Poppy - ett lyckotroll - själv ut för att rädda. Rädda de av sitt folk, lyckotrollen, som blivit kidnappade av en ond kock (ett stort bergatroll) som slagit i de stora trollen att de bara kan bli lyckliga genom att sluka de små trollens lycka.

Fina färger, bra musik, söt historia. Det verkar så enkelt att göra bra barnfilm, sån film som barn faktiskt tycker om (och inte sån som gör sig rolig på barns bekostnad eller bara har skämt för vuxen publik) när man ser Trolls. och ändå är trolls ett lysande undantag - barnfilm som barn faktiskt tycker om och vill se om och om och om igen. (Och helst vill de ha ett eget troll att leka med också!)

Trolls är en film som är full av barnens favoritfärger. Alla färger! I extra starka karamellnyanser. Trolls har hår som Rapunzel skulle kunna vara avundsjuka på, de är små och snabba som smurfarna (men i mer fantasifulla och moderiktiga färger) och de kan sjunga som Justin Timberlake. Och Anna Kendrick. Som förresten gör rösterna i originalversionen. Justin Timberlake har förresten stått för bearbetning av all musik (inte bara den han skrivit själv) och allt är upphottat - till och med Bergakungens sal.

Här finns en buddy-movie-histora med glad-som-en-lärka och herr-dysterkvist som ger sig ut tillsammans på räddningsexpedition. (Som i filmen Insidan Ut). Här finns en kärlekshistoria mellan ett kungligt troll och ett kökstroll. (Typ som i Askungen, fast med troll). Här finns en söt sensmoral om att välja att vara lycklig själv, istället för att äta upp andra mindre troll. Du blir inte lycklig av att äta upp andras lycka. Inte i det långa loppet.

Filmen har förmodligen ett av de starkaste soundtracken någonsin. Hit följer på hit följer på hit.

Hela filmen ser ut att ha gjorts av pysseltokiga småungar med oändlig tillgång på pysselmaterial: stickade vilddjur med pompoms på antennerna, leende glada blommor med play-dough-munnar och massor av glitter som stänker överallt.

Har du en 4-9 åring i din närhet kommer du att höra "igen-igen-igen" så snart Trolls kommer på tal.

Bättre betyg kan inte en barnfilm få!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.