torsdag 16 mars 2017

Det övergivna huset - Flytt, flykt och glömska i stark debutroman

Emma Askling
Det övergivna huset
ISBN: 9789175771205
Idus förlag

Flytt, flykt och glömska. Det övergivna huset är en ovanligt komplex debutroman med tre sammanhållande teman. Att tvingas flytta, eller fly. Att inte minnas eller att minnas alltför väl. Att komma ihåg saker som hänt för trettio år sedan men inte minnas vad som hände igår. Tidens gång som kanske, kanske läker alla sår?

Amir är rädd att hans familj ska utvisas, så han får idén att gömma sig i det öde huset. Familjen kan ju inte tvingas flytta utan ett av sina barn, eller hur?

Lo och hennes mamma förlorar sitt liv i Stockholm och måste flytta trots att de inte vill det, till Åtvidaberg. På något mystiskt sätt verkar allting ordna upp sig för dem, men vem är deras hemlighetsfulla välgörare?

En ensam man som är drabbad av demens går till ödehuset med välfyllda påsar med matvaror - han minns Rebecka som bodde i det där huset. Det var för trettio år sedan. Men att tiden gått, det har han ingen aning om. Men det är tur för Amir att påsarna med matvaror anländer hela tiden.

Flytten blir inte så hemsk som Lo befarat, hon blir vän med Ida, en snäll och schysst tjej som hjälper henne att komma till rätta i klassen. Idas mormor var vän med Rebecka när hon var ung.

På något sätt verkar alla trådar gå tillbaka till Rebecka och det övergivna huset. Slutet av romanen har en sann Agatha Christie känsla, alla karaktärerna man träffat i boken sammanstrålar i det övergivna huset och alla trådar nystas upp.

Emma Askling har vävt en komplex väv med Rebecka i centrum. Rebecka som försvann för trettio år sedan. Varför flyttade eller flydde hon? Vad var det hon ville glömma? Och vad har fått henne att börja minnas igen?

Boken är packad med spännande händelser och mysterier och man får mycket att tänka på.
Även om detta är en ungdomsroman är det också en allåldersroman där det presenteras många minnesvärda karaktärer i många olika generationer.

Det övergivna huset är en oerhört stark och imponerande debut av Emma Askling. 

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.