fredag 3 mars 2017

Nora Roberts - Irlandstrilogin

  Nora Roberts på Irland. Foto Albert Bonniers Förlag.


  Författare: Nora Roberts
  Titel: Irlands-trilogin
  Serie: Släkten Gallagher
  Utg.datum: 2017-02-01
  Översättning: Gunilla Holm
  ISBN: 9789100169367
  Förlag: Albert Bonniers Förlag


 • Irlandstrilogin är en löst sammanhållen trilogi om familjen Gallagher på myternas, mystikens och musikens Irland.

  Nora Roberts älskar Irland och hennes kärlek smittar av sig när man läser hennes kärleksförklaring till den gröna ön. Irland är en av hennes favoritplatser, båe att besöka och att skriva om. Nora Roberts är en av världens mest framgångsrika författare - den här utgåvan av Irlandstrilogin kom ut februari 2017, men böckerna har tidigare kommit ut som "singlar" från och med 1999 och framåt.

  På små detaljer märker man hur snabbt tiden har gått - den amerikanska huvudpersonen, Jude Murray, tar fram kameran när hon ska fotografera (idag hade hon fotat med mobilen), hon har problem med sitt modem (idag hade hon haft wi-fi) och hennes hunkige käresta på Irland gör all bokföring för hand. I böcker. För han vet inte hur en dator eller ett datorprogram fungerar, "men det gör nog Jude" tänker han kärleksfullt.

  Hm. Även 1999 hade de datorer och datorprogram på Irland. Faktum är att Irland är ett av världens mest högteknologiska länder (de ligger till och med före Sverige) massor av högteknologiska företag ligger där och även call-centres - svenska experter ringer faktiskt till Irland för att få hjälp, innan de ger sin support.

  Men amerikaner gillar att ge en bild av Irland som primitivt och rustikt och pittoreskt och "lite bakom".

  En bekant som jobbar som bartender (ja, på Irland, han är irländare) sa ironiskt att amerikaner tror att det inte finns bilar på Irland, "they think we go around with a horse and a buggy". Och amerikanerna säger överinseende att livet på Irland är så lugnt och fridfullt. Det är det inte.

  Men, det här är en romantisk roman och Jude Murray behöver komma från det hektiska Chicago till det långsamma Irland där hon hyr en liten stuga utan uppkoppling, mikrovågsugn, torktumlare och städhjälp ... och blir förfasad över hur primitivt allt är. (Hon har alltid haft städfirma och aldrig hängt upp tvätt med tvättklämmor).

  Det här är Irland för amerikaner - att drömma sig bort till ett ställe där livet är långsammare och enklare och där en stressad amerikanska kan få ihop det med en hunkig irländare med egen bar, där alla sjunger och är glada.

  Parallellt finns en övernaturlig sagohistoria där ett spöke i Judes hyrda stuga ska få ihop det med en övernaturlig varelse som Jude träffar på kyrkogården, efter att de har väntat på varandra i 300 år. Den historien går inte riktigt ihop med huvudhistorien, men det är ändå kul att läsa om när huvudpersonerna pratar om gamla irländska legender.

  Uppföljarna handlar om bartenderns lillebror och lillasyster och hur även de hittar en partner - avslutningen är som inledningen, fast tvärtom: här är det en irländsk tjej som får ihop det med en amerikan, en gästande mångmiljardär.


 • Delarna i trilogin är:

  Solens diamanter (huvudpersoner: Jude Murray och Aidan Gallagher)

  Pärlor från månen: (huvudpersoner Shawn Gallagher och Brenna O'Toole)

  Havets safirer (huvudpersoner: Darcy Gallagher och Trevor Magee)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.