fredag 3 mars 2017

Denna bok tillhör Aye-Aye - charmig och viktig berättelse om att bli representerad i litteraturen


Aye-Aye djur på Madagaskar!

Richard Byrne
Denna bok tillhör Aye-Aye
Översättning: Lena Kamhed
Originaltitel: This Book Belongs to Aye-Aye
Illustrationer: Richard Byrne
ISBN: 9789176631676
Förlag: Känguru
Aye-Aye drömmer om att bli bilderbokshjälte!


Aye-Aye, Sir! Ja, det finns verkligen ett slags djur som heter Aye-Aye! De bor på Madagaskar och är nattdjur. Deras stora öron hör minsta lilla ljud och deras stora ögon är specialdesignade för supersyn i mörkret.

Drömmen om en egen bilderbok

Aye-Aye, huvudperson i den splitternya bilderboken "Denna bok tillhör Aye-Aye", älskar bilderböcker. Hans stora dröm är att en gång få vara med i en bilderbok. På det första uppslaget sitter Aye-Aye på en skön kudde och läser en bilderbok: "Sagan om haren och sköldpaddan". Bredvid honom ligger andra bilderböcker med kaniner, björnar, hamstrar och andra gulliga bilderboksdjur på omslagen.

Aye-Aye har just börjat i Fröken Rådjurs skola för blivande bilderboksdjur. Hans klasskompisar är till exempel Ekorren, Ankan, Grodan och Musen. Alla är snälla och trevliga djur. Alla de andra djuren är redan redan rikligt representerade i otaliga bilderböcker - och Ankan och Musen är ju även de mest kända djuren i serietidningar! (Under namnen Kalle och Musse!).

Aye-Aye däremot, han har inga förebilder i bilderböckernas värld. Ändå läser han bilderböcker och drömmer om att en gång bli representerad.

Busiga kaniner kan ställa till det

I klassen går också de busiga tvillingarna Kanin. När Fröken Rådjur utlyser en tävling där det mest hjälpsamma djuret kommer att få ett mycket speciellt pris, verkar det som om reglerna ändras hela tiden under veckans gång. Eller är det tvillingarna Kanin som busar?
Men Aye-Aye vinner till sist ändå ... och får en pokal. Eftersom han har varit så snäll och hjälpsam mot precis ALLA hela veckan.

Aye-Aye borde vara glad. Han har vunnit. Han och de busiga tvillingarna Kanin är vänner igen och de får till och med hålla hans fina pris. Men Aye-Aye är inte glad. Han hade ju hoppats att priset skulle vara att få vara med i en bilderbok! En pokal är liksom inte samma sak. Inte när man drömt om en bilderbok.

Metafiktion och en stor vinst

Men innan dagen är slut är det dags för sagostund, Fröken Rådjur tar fram den nya bilderboken och börjar läsa: "Aye-Aye älskade bilderböcker ..."

Fröken Rådjur läser alltså den bok som vi just nu håller på att läsa! I boken finns en bild på en överlycklig Aye-Aye som håller just den här boken i sina tassar, uppslagen på första uppslaget!

En kul metafiktiv detalj: i den här boken finns en bild på den här boken ... osv. I oändlighet. Man baxnar vid tanken!

Det här är en superkul, charmig och hoppfull berättelse! Den fungerar också på ett symboliskt plan: Alla finns inte representerade i litteraturen. Alla är inte representerade lika ofta och på ett rättvist sätt. Men man ska inte sluta kämpa för det man önskar sig bara för att "det är som det är". Tänk som Aye-Aye: "Någon gång måste bli den första"! Och nu finns det en bilderbok med Aye-Aye som hjälte!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.