tisdag 28 mars 2017

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige


Selma LagerlöfNils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Bearbetning: Arne Norlin
ISBN: 9789176631874
Känguru


Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är den första (och hitintills enda) barnbok som belönats med ett Nobelpris. I Svenska Akademins motivering nämndes Nils Holgersson när Selma Lagerlöf som första kvinna belönades med ett Nobelpris i litteratur. Nils Holgersson har varit en stor favorit bland både stora och små läsare ända sedan den kom ut - del två av två kom ut 1907. Japanen Kenzaburo Oe själv nobelpristagare är en av Nils Holgerssons stora fans. Nils har också blivit populär manga i Japan.1907, för 110 år sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.
Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken.
I denna nyutgåva har Arne Norlin, en av våra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Han har tagit fasta dels på de gripande djurhistorierna med Karrs och Gråfälls saga som ett givet huvudnummer, dels på Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria från lat och elak till god och modig. Under resan på gåsens rygg lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig om.
Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio. Och boken är illustrerad av konstnären Anton Pieck. Bilderna gjordes först för en upplaga som utkom i Nederländerna 1957. På pärmarnas insidor kan man dessutom följa med på en karta över Nils Holgerssons och vildgässens resa från Skåne till Lappland och tillbaka.

ARNE NORLIN (f. 1947) är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker, som till exempel Nussekudden och serierna om Halvan och fotbollsfansen Tove och Noel. Men han har också utkommit med rosade fackböcker för vuxna, bland annat Familjen Bernadotte Makten, myterna, människorna (Fischer & Co, 2015)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.