måndag 6 mars 2017

FILM: Hacksaw Ridge - Sann historia om vapenvägrare som blir krigshjälte

Andrew Garfield gör en hjältemodig insats i Hacksaw Ridge.


Regi: Mel Gibson
Titel: Hacksaw Ridge
Medverkande: Andrew Garfield, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Teresa Palmer, Vince Vaughn, Luke Bracey, Sam Worthington, m.fl.
USA/Australien, 2016
Noble Entertainment
Hacksaw Ridge finns på ön Okinawa.


Desmond Doss blev den första vapenvägraren någonsin som tilldelades The Medal of Honour.  Doss var sjukvårdare och räddade ensam 75 personer vid Hacksaw Ridge, under krigets slutskede, på ön Okinawa.

Rätten att INTE bära vapen

Andrew Garfield är mycket bra som Desmond Doss, en annorlunda amerikansk hjälte som tar värvning, men som hävdar sin konstitutionella rätt att vägra bära vapen. Han vill i stället arbeta som sjukvårdare i fält.

Det mest osannolika i filmen är alldeles sant - andra halvan av filmen "Hacksaw Ridge" är våldsam, rå och bullrig, kroppar ligger huller om buller och kalasas på av råttor och maskar, det skjuts, det brinner, det kastas handgranater, folk kravlar fram utan ben och utan syn ... Men veteraner som överlevt (hur kunde någon överleva helvetet vid Hacksaw Ridge?), både amerikaner och japaner, har intygat att precis så var det. Om inte ännu värre än det framställs i filmen.
Hacksaw Ridge var ingen picnic i parken. Ön Okinawa var otroligt välbevakad och välförsvarad av japanerna.

De mest osannolika sakerna är sanna

"Sann historia" ska alltid tas med en nypa salt - Desmond Doss var redan gift när han tog värvning, hans fru var inte sjuksköterska (hon utbildade sig först efter att kriget var slut) och Desmonds pappa försökte inte skjuta Desmonds mamma (han hotade däremot att skjuta Desmonds morbror under ett berusat gräl) så det var inte därför Desmond blev vapenvägrare. Desmonds antagonist, och senare kompis i filmen, Smitty (spelad av Luke Bracey), fanns inte på riktigt - däremot kan man se Smitty som en sammansättning av olika personer som fanns i verkligheten. En fiktiv karaktär gör att ingen verklig person blir speciellt utpekad (eller förbisedd). Befälen har däremot behållit sina namn och sina identiteter i filmen  - men de har också ställt upp i verkliga intervjuer, bland annat i dokumentärfilmen "The Conscientious Objector" (2004), och gjort avbön. De började med att behandla Desmond Doss som skit (vilket filmen fångar mycket bra), sedan insåg de att vapenvägran inte är detsamma som feghet. Ett befäl, som försökte få Doss utsparkad från armén, påpekade att det var en ödets ironi att det sedan var Doss som räddade livet på honom. Desmond Doss blev 87 år gammal - många av de han räddat levde också till en hög ålder.

Hjältedåden har tonats ner

Det som verkar mest osannolikt i filmen är att en ensam människa kan gå in i fiendeland och rädda 75 personer (lågt räknat, det finns källor som hävdar att det var närmare hundra) ge dem vård och släpa dem till säkerhet, ensam fira ner dem för en livsfarlig brant och rädda livet på dem ... Men där har man inte behövt ta till någon poetisk licens för att få till spänning och inga överdrifter. Tvärtom. Ett par av Desmonds heroiska dåd har till och med strukits för att det helt enkelt blev för mycket. Det är inte många sanna hjältehistorier man kan säga det om!

En Golgata vandring från föraktad till hjältedyrkad

Det här är mycket stark film - som visar att man aldrig ska döma ut folk på förhand.
Genom hela första halvan av filmen är alla, både överordnade och kollegor, hemska mot Desmond - något som är alldeles sant, där stämmer alla källor. Vapenvägrare sågs inte med blida ögon.
Men steg för steg går Desmond från föraktad och trakasserad till respekterad och distingerad - och slutligen till hjältedyrkad. Hans förband vill inte göra den sista framryckningen utan honom - han har blivit som deras lyckomaskot. Och med Desmond lyckas de vinna slaget vid Hacksaw Ridge.

Med facit i hand kan man undra varför en massa män slogs på marken, när kriget ändå skulle avgöras av de två atombomberna. Men det visste man inte då. Det här var i maj 1945, båda sidor tror på att vinna kriget på gammalt hederligt sätt, med man-mot-man markstrid som ett viktigt inslag - i juli 1945 hade amerikanerna i princip vunnit. Men när fredsfördraget inte skrevs under kom bomberna i augusti och den 2 september 1945 var andra världskriget definitivt slut.
Det hade varit bättre om det hade tagit slut efter Hacksaw Ridge.


Var inte för snabb med att döma

"Hacksaw Ridge" är en av årets tio bästa filmer, enligt American Film Institutes lista, och filmen fick sex Oscars nomineringar - inklusive bästa skådespelare för Andrew Garfield - och vann två Oscars. Filmen fick också 12 AACTA Awards nomineringar, det finaste filmpriset i Australien, och vann i de flesta kategorierna, inklusive bästa film, bästa regi, bästa originalmanus och bästa skådespelare.

När man ser "Hacksaw Ridge" är det två saker som gör störst intryck: dels det vansinniga med krig (vad håller de på med egentligen? alla i hela världen borde vara vapenvägrare hela tiden!), dels det vansinniga i att döma hunden efter håren. Var inte för snabb med att döma eller att döma ut - i det obetydligaste paketet kan dölja sig den störste hjälten.

Andrew Garfield gör med sin rolltolkning sin största hjälteinsats någonsin. "The Amazing Spiderman" får ursäkta.


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.