fredag 3 mars 2017

Voodookvinnans hemlighet - starkt samhällsengagemang i kusligt spännande deckare

Klara och Bella hotas med dockpost ...
Åsa Öhnell
Voodookvinnans hemlighet
Serie: Klarabelladeckarna (del 5)
ISBN: 9789175772219
Förlag: Idus Förlag


Tysta steg försvinner i natten.
Kvar i mörkret ligger en docka.
En vanlig docka.
Men rakt in i hjärtat har någon stuckit två nålar.
En röd för död och sjukdom.
En svart för smärta och förbannelse.


Huvaligen, vilken spännande och otäck början på en deckare! Det är nästan för hemskt! Men snart känner man igen hur det brukar vara i en Klarabelladeckare: snygga miljöer och mysterium som är grundat i verkliga problem och där det finns en realistisk lösning.
För voodoo är ju inte på riktigt. Eller?

Ett karibiskt mysterium!

Voodookvinnans hemlighet kom ut ny som e-bok under slutet av 2016 (den finns även som vanlig bok) och här lär läsaren sig massor om voodoo och om Karibien. En alternativ titel hade kunnat vara: Ett karibiskt mysterium. Men den titeln är ju redan upptagen av en Agatha Christie deckare med Miss Marple!

Att döma av omslaget är Voodookvinnans hemlighet inte alls min stil - stackars docka som blir torterad av nålar! Nej, tacka vet jag den fina hundvalpen som fanns på omslaget på den förra boken om Klara och Bella! Men döm inte hunden efter håren eller boken efter sitt omslag - det här är den BÄSTA Klarabella deckaren någonsin och det är en av de absolut bästa deckarna och slukarålderböckerna som jag läst under hela 2016 och 2017!

Deckare med starkt samhällsengagemang

Åsa Öhnell slog i viss mån in på ett nytt spår i och med den förra boken Tallskogens hemlighet, där hon tar upp verkliga samhällsproblem. Något som de bästa deckarna för vuxna ofta gör, men ett grepp som är mer ovanligt i deckare för barn och unga. I Tallskogens hemlighet gällde det djur som far illa och livsfarlig smuggling. Här i Voodokvinnans hemlighet handlar det om samhällsstrukturen i så kallade semesterparadis.

Vad är bäst? Ett lagom fint hotell som drivs av en familj och där alla är glada och där pengarna stannar kvar i landet? Eller ett superflott hotell som behandlar lokalbefolkningen som slavar och där pengarna rinner ut ut landet?

Det är en viktig fråga och en fråga som är väl värd att debattera. OM du nu har turen att åka utomlands - vilka drar nytta av att du är i just det landet? Etisk och ekologisk turism är en het potatis och Voodokvinnans hemlighet ligger helt rätt i tiden!

Se upp för mordiska kokosnötter!

Som vanligt är denna Klarabella deckare full av härliga karaktärer. Min favorit är Rut! En dam med mycket skinn på näsan! Klara och Bella är så bra som omaka bästisar. Klaras oroliga pappa som jobbar som försäkringsagent och ser potentiella olyckor överallt är mycket rolig - fast han själv är allvarlig hela tiden. Han påpekar till exempel att flickorna ska akta sig för kokosnötter när de går till stranden - för kokosnötter är farligare än hajar, för fler dör i kokosnötsrelaterade olyckor än i hajattacker ... ! Hm. Men hitintills har ingen gjort skräckfilmen "kokosnöten"! Klaras mamma är rolig på sitt sätt, hon överdriver alltid sin "fattiga barndom" - men det är hon som fastnar för "snobbsporten golf".

Hur fick Klara plötsligt råd att åka till Karibien? En lott som Klara fick av sin goda vän Rut ger en vinst - en resa till Karibien! Först verkar Rut sur att Klara har vunnit, men sedan kommer Rut på att hon hellre vill åka till Ullared och handla billigt garn. Men Rut blir riktigt förtvivlad när Klara råkar slå sönder en spegel ... sju års olycka!

Ja, vare sig man är i Sverige eller i Karibien så finns där mycket folktro att ta hänsyn till!

Voodoo som verklig religion, utan dockor

Man lär sig massor om Karibien i boken, och om Voodoo - bland annat att religionen voodoo inte håller på med dockor och sånt trams. Det är västerlänningars påfund. Det där är också en viktig ledtråd till den där dockan --- den som hotar Klara och Bella är alltså någon som INTE har koll på riktig voodoo!

Massor av underliga och otäcka saker på hotellet, men Klara och Bella ger sig inte förrän de löst mysteriet. OCH räddat det mysiga familjeägda hotellet som de bor på!
(Det andra hotellet, det stora lyxiga hotellet är av den där typen som vill att man bara ska befinna sig på hotellet och handla allt svindyrt i deras shop, istället för att tex handla superbilligt på strandpromenaden och gynna de småföretagare som finns i landet ...

Man måste köpa ALLT på hotellet!

Förresten: en bekant som varit på Teneriffa berättade förbluffad att hon inte ens fick posta ett vykort som hon köpt på strandpromenaden där, för man var tvungen att köpa kort och frimärken på hotellet för att få lägga dem på postlådan! Annars fick man leta upp postlådan på strandpromenaden och det var jättelångt att gå dit!

Mycket som kanske verkar lite långsökt i boken är alltså alldeles sant ... Eller skulle kunna vara det!

Det här är som sagt den bästa Klarabella deckaren någonsin!

Massor av mys, rys och spänning - och dessutom viktiga tankar om hur rättvist eller orättvist en kaka kan fördelas i ett semesterparadis!

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.