söndag 19 mars 2017

Nikkis dagbok #8 : Berättelser om en (inte så) evig lycka

Nikkis dagbok #8 : Berättelser om en (inte så) evig lycka
- Snövit i rullstol och afroamerikansk Rödluva i modern saga som bejakar mångfaldRachel Renée Russell
Nikkis dagbok #8 : Berättelser om en (inte så) evig lycka
Serie: Nikkis dagbok (del 8)
Originaltitel: Dork Diaries 8: Tales From a Not-So-Happily Ever After
Översättning: Ylva Stålmarck
ISBN: 9789177015970
Modernista


Snövit sitter i rullstol, är kaxig som bara den och sätter sig upp mot sagolandets onda despot. Guldlock är latinoamerikan och förtjust i lilla björns gröt. Törnrosa har asiatiskt ursprung och nöjer sig med en extra lång sovmorgon varje lördag. Rödluvan är afroamerikan och behöver ingen jägare för att rädda sig undan den stora stygga vargen. Serien Nikkis dagbok bejakar mångfalden och givetvis är Nikkis version av "Once upon a time" också ett mångfaldsprojekt. För den här sagovärlden finns inne i Nikkis huvud och allt får en alldeles unik Nikkis-dagbok-twist.

Hur ska Nikki hitta hem från sagovärlden?

I verkligheten har Nikki slagit i huvudet så hårt att hon svimmat. Men precis som i Life of Mars så blir det ju inte bara svart när huvudpersonen är medvetslös, Nikki hamnar i en alternativ värld där alla sagor har fått liv och blandats. Nikki måste klara av en massa prövningar och utmaningar för att ta sig hem igen till sin egen värld och sin egen tid.

Snövit spelas av Nikkis musikaliska vän Violet, Guldlock av Chloe, Rödluvan av Zoey, Rapunzel av Marcy Simms, Törnrosa av Jenny Chen och Den galne hattmakaren av Theodore L. Swagmire III. Alla går i Nikkis skola och är kända från tidigare delar av Nikkis dagbok.

Förtrollande Brianna

Men den som verkligen stjäl showen är Nikkis lillasyster Brianna. Som vanligt alltså. Brianna är oftast den roligaste karaktären i en Nikkis dagbok. Vem Brianna är i sagovärlden? Den goda fén så klart! Utan sin lillasyster kommer Nikki aldrig att överleva och komma hem igen!

Det sista Nikki sa i den vanliga världen var att hon helst av allt skulle vilja byta ut sin lillasyster... Och det sista hon tänkte var att hon önskade att Brianna aldrig hade blivit född.


En riktigt bra kärlekshistoria

Vad vore en sagovärld utan en riktigt bra kärlekshistoria? Den centrala kärlekshistorien här är syskonkärlek. Till sist inser Nikki att hon faktiskt älskar sin lillasyster.

"... efter den här dagen börjar jag faktiskt se hennes goda egenskaper. Hon är smart, söt som socker, snäll, påhittig och har ett stort hjärta. Men det viktigaste av allt är att hon ALLTID finns där för mig när jag behöver henne! Jag skulle vilja påstå att jag har tur som får vara storasyster åt henne!"

Gamla sagor berättades ofta för att lära ut något, förr att ha en sensmoral - och Nikki har hittat en riktigt bra sensmoral med sin drömsaga - att Brianna faktiskt är bra att ha!

Favoritläsning med mycket humor

Nikkis dagbok är en oemotståndlig bladvändare som med kärlek och humor skildrar tonårslivets vedermödor och glädjeämnen. Nikkis dagbok är den roligaste dagboken någonsin, författaren blandar serier med lättläst, berättande text och Nikkis dagbok har föga förvånande blivit barnens favorit och bland annat kammat hem Children's Choice Book of the Year Award.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.