lördag 30 juli 2016

Världsbroderidagen idag!

Idag är det Världsbroderidagen. Vad passar då bättre än att knåpa på ett trevligt, färgglatt broder --- eller beundra kulturskatter från 1950-60 talen. I denna bok från Hemslöjdens förlag finns det gott om färgglada broderier att bli glad och inspirerad av!


Detta är boken för dig som älskar 50- och 60-talens stilsäkra och färgsprakande broderier! Under den här perioden arbetade många av de främsta textilkonstnärerna i nära samarbete med Hemslöjden. 

Silverrosor av Elsa Agelii, Gräshoppan i blå och gröna nyanser av Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johanssons genialt utformade ädelstensserie är några av broderierna som visas med bilder och mönster.

I boken finns tio beskrivningar till original broderier att brodera själv, men också inspirationsbilder på ytterligare exempel ur den tidstypiska mönsterskatt som skapades under denna broderiets storhetstid.

Författare Ann-Sofie Svansbo har med varsam hand och stor stilkänsla funnit nya användningsområden för några av broderierna. Anna Lindqvist berättar om konstnärerna och den tid de verkade under.

Under den här perioden arbetade många av de främsta textilkonstnärerna i nära samarbete med hemslöjden. I Östergötlands museums samlingar finns de original broderier som skapades av textilkonstnärerna i samarbete med Östergötlands läns Hemslöjdsförening.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.