söndag 10 juli 2016

En man som heter Ove

  • Ensamhetsroman blir feel-good-film

Författare: Fredrik Backman
Titel: En man som heter Ove
ISBN: 9789137147925
Förlag: Bokförlaget Forum


Alla har säkert någon gång råkat på En man som heter Ove. Ibland heter de inte Ove, men det är liksom en typ som Backman driver med.

En äldre man som vill ha stenkoll på allt. Som gärna går en runda varje morgon bara för att kontrollera bilnumren på bilarna för att bevisa att de är felparkerade. Alla bilnummer har skrivits upp redan kvällen innan. Bevis för att det inte var en tillfällig parkering. Ove är tystlåten och surmulen, utom när han får hålla ett eget litet föredrag om saker som han retar sig på. Rättfärdig indignation är bara förnamnet.

Ove lever i en Svensson, Svensson värld, har fördomar mot precis allt och alla, allting och alla som är annorlunda och som känns otryggt – och det är i stort sett allt i hela världen.

Ove kör Saab, har en perfekt organiserad verktygslåda och gillar att fixa och dona. Men så blir det hela ett slags feel-good-movie, den utländska charmiga och stökiga grannfamiljen och en hemlös katt charmar Ove och så får han till sist en familj och slipper vara ensam och arg på allting.

Det fattas bara att alla ska laga mat tillsammans och öppna en framgångsrik restaurang, som i 100 steg från Bombay till Paris.

En man som heter Ove kom ut 2012, och kommer nu i nyupplaga, eftersom romanen även blivit framgångsrik film med Rolf Lassgård. Kanske inte den förste skådespelare man tänker på när man tänker på Ove, de flesta hade tippat på Robert Gustafsson från Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann, Kjell Bergqvist eller Johan Rheborg, som blev Ove på en teaterscen i Stockholm.


Men den forne Wallander fångar ensamhetens villkor på pricken. Precis som romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.