söndag 10 juli 2016

Allt om Mat
Allt om Mat - Stora kokboken
- Den tyngsta boken i Sveriges mest älskade, bästsäljande genre
 
 
Författare: Allt om Mats redaktion: 
Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Mona Johansson, Eva Wrede och Gunilla Hultgren Karell 
Titel: Allt om mat - Stora kokboken
ISBN:  9789113067766
Förlag: Norstedts
 
Kokboken är en högt älskad bestsellergenre i Sverige. Det föds (minst) en kokbok om dagen. Man får aldrig för många kokböcker! Inspirationen, färgerna, fotografierna, glädjen över att ha denna nya “bilderbok” som passar för alla åldrar. 
 
Men. Om man bara ska ha en kokbok räcker det med Allt om Mat - Stora Kokboken. En tung bok, både bildligt och bokstavligt, som innehåller allt du behöver veta om mat till vardags och till fest, och här finns även en hel avdelning som handlar om att baka bröd, kakor, bullar och tårtor. Dessutom gott om nya vegetariska recept och ett helt kapitel med saker man kan tillaga som högtidspresenter.
 
Allt från grunder till garnering
 
Boken börjar med ett gediget avsnitt med grunder. Här finns bra tips även för de som är vana kockar och bagare. Som hur man ska få en lyckad fest och vilka rätter som är riktiga primadonnor som ständigt kräver uppmärksamhet.
 
God mat, lyxig mat, festmat!
 
Kapitlet Hela veckan innehåller mycket god vardagsmat, fantasifulla frukostar och nyttiga luncher och middagar för alla vardagar. Sedan finns det där extra lilla lyxiga till fredagsmyset och till lördag och söndag. Över hundra sidor ägnas den vanliga veckan.
 
Fester & Kalas är ett gediget kapitel med ytterligare drygt hundra sidor där alla de stora festerna avhandlas - Gåsamiddag, Halloween, vegetarisk fest, kräftkalas, mingelfest, lyxig brunch, födelsedagsfest, grillkalas … vad du än har för fest planerad, så finns det massor av bra tips och recept som får det att vattnas i munnen. Och glöm inte de perfekta dryckerna till! Underrubrikerna gör att det går snabbt och lätt att hitta just den fest du har planerat.
 
Klassiker med en twist
 
De speciella högtiderna finns inte under Fester & Kalas utan har ytterligare ett eget kapitel. Påsk, midsommar, jul och nyår. Här finns både klassikerna och klassikerna med en ny twist och en hel del inspiration för att förnya och ta ut svängarna. 
 
Boken tar hänsyn till olika budgetar, alternativ med eller utan alkohol, alternativ med eller utan kött. Man tar även hänsyn till barn och vilken kalasmat och kalasdryck de brukar tycka om. (Inte sill med nubbe).
 
Vin har blivit allt populärare i Sverige, och specialtexterna om vin och de inspirerande vintipsen är av Gunilla Hultgren Karell.
 
Alla andra texter är av Allt om Mats redaktion Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Mona Johansson och Eva Wrede.
 
En (utan)sockerbagare får ny inspiration
 
Kapitlet Bakdag blir snabbt favoritkapitlet här, ingenting är så roligt som veckans bakdag och här finns allt från matiga bröd till glassiga tårtor. Både det supernyttiga och det där lilla extra supergoda. Både med och utan socker.
 
Skördetid har också ett eget kapitel om hur man bäst tar hand om grönsaker, frukt, bär och svamp. På så sätt får man godsaker som räcker året om.


Allt om Mat är inte bara en bok utan även Sveriges populäraste tidning inom sitt område. Bland de nya recepten står framförallt grönt och vegetariskt i fokus, och i kapitlet Högtider finns även recept på god mat att ge bort. 
 
Vilka blir dina favoriter?
 
Favoriträtterna här blir: 
 
Saffranscheesecake med chokladbotten - en julrätt, men herregud, så här gott kan man inte ha det bara en gång om året! (Den är ju gul, kan man inte ha den till påsk också?)
 
Paj med brännvinsost - en helt vegetarisk rätt, en del av menyn till kräftkalaset, och den serveras med smörstekta kantareller. Men det går utmärkt att lyxa till det en vardag och bara unna sig den goda pajen!
 
Kalljäst bröd. Den som väntar på något gott … Degen görs kvällen innan och måste stå i kylen över natten, men den långa jästiden gör att brödet blir extra mustigt och saftigt.
 
Nektarinmarmelad - en del av skördetidskapitlet, men det är lite svårt att skörda egna nektariner i Sverige. Dock supergod marmelad, som passar till de egna hembakta bröden. 
 
Tomatpizza med pesto - enkelt, vegetariskt, billigt, snabbt gjort och läcker mat som finns under kapitlet vardag, men som lika gärna kan gå under helgmys!
 
Ugnsbakad lax med chili och rökigt te - lax är lätt att få tag på, ofta billigt och lätt att variera, men det här är något alldeles extra! Ja, receptet finns under festmaten, underrubrik studentfest, men har man ingen student att fira kan detta bli en himmelsk söndagslunch istället.
 
Man ska helt enkelt inte låta sig begränsas av kapitelrubrikerna och underrubrikerna.
 
Allt om Mat sätter guldkant på vardagen 

Kalasmaten kan sätta guldkant på vilken vanlig onsdag som helst. Onsdag är förresten lill-lördag, och det finns fler vanliga dagar än högtider på året och dessa förtjänar också en extra guldkant med god mat och gott bröd.
 
Det här är egentligen den enda mat- och bakbok du behöver. Men det kommer inte att bli den sista som inhandlas. Goda mat- och bakböcker ger ju alltid mersmak! På mer än ett sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.