söndag 31 juli 2016

Grönt! - Odla egna grönsaker med Karin Eliasson


Tips för täppan och tallriken

Karin Eliassons nya bok Grönt! kommer säkert att bli en ny succé. Den ligger helt rätt i tiden. Trädgårdsintresset är på topp, liksom det för mat och närodlat. Och man kan inte komma närmare än sin egen trädgård eller sin egen balkonglåda.
Grönt! är en glad och inspirerande bok med massor av miljövänliga tips. Bland annat om hur du pysslar om dina växter utan kemiska bekämpningsmedel.
Karin Eliasson
Grönt! - Odla egna grönsaker
ISBN: 9789113072241 
Foto: Charlotte Gawell
Förlag: Norstedts


Detalj från omslaget
Detalj från omslaget
Karin ger smarta tips för hur man ska förvalta sin trädgård, kolonilott eller balkong. Tips för vad som passar sig i krukor --- på väggen eller i fönsterkarmen eller utomhus --- och hur man lyckas med sina pallkragar och hur man skapar sitt drömträdgårdsland.
Allt generöst illustrerat med foton från den egna täppan. Allt ser så snyggt och prydligt och vackert ut. Ringblommor och lupiner piggar upp bland grönsakerna. Här intar Karin sin kvällsöl och beundrar grönsakerna som växer så det knakar.
Nu bor Karin ju i Spanien, så riktigt så mycket knakar det inte om växtligheten i Sverige. Sommaren är jämförelsevis kallare och kortare.
Något man kan glädja sig åt är i alla fall att Karin saknar rabarber --- blott Sverige svenska rabarber ha ... fast de växer ju bra i norra England också, och i alla länder som har en någorlunda kall vinter. Rabarber kräver en köldperiod för att växa riktigt bra, men experimenterande pågår får att få fram värmetåliga sorter. Som klarar sig även på täppan i Spanien.
Grönt! är en glad och inspirerande bok med massor av miljövänliga tips. Bland annat om hur du pysslar om dina växter utan kemiska bekämpningsmedel. Koka gärna te åt växterna: en sats på 20 liter på fräkenväxter, låt stå ett dygn, och bums så har du ett miljövänligt bekämpningsmedel.
Karin Eliasson är trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Tidigare har hon bland annat arbetat på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm och drivit ett pensionat med köksträdgård i södra Spanien. Hon håller föredrag och kurser om trädgård och odling och skriver krönikor i tidningen Trädgårdsliv och på Odla.nu. På Nordiska trädgårdar 2014 belönades hon med första pris för sin idéträdgård om Astrid Lindgrens Näs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.