onsdag 13 juli 2016

Jag grejar alltså finns jag - Pyssel med Elin "Grynet" Ek.Elin Ek
Jag grejar alltså finns jag
Bonnier Carlsen

 

           

Jag grejar alltså finns jag är en glad och positiv och livsbejakande bok, samtidigt som den är en bra bas-guide till mysigt pyssel och hur man hittar pysselglädje. Här finns greja med garn, odla växter och baka goda kakor. Allting är väldigt lätt och går fort att göra.

En superfin presentbok som sprider glädje och pyssel-lust!

Om man vill vara kritisk: det mesta är väldigt lätt. Om man redan gjort sånt här i skolan, på dagis eller på pysselklubben är det inte någon utmaning. Tänker tillbaka på när man själv höll på en hel termin i plugget för att göra något riktigt bra projekt. Oftast är det just sånt som man är stolt över och har kvar än idag - inte något som man fingervirkat eller armstickat på en timme. Allt behöver inte gå så himla fort, det är kul att utmana sig själv och göra något riktigt bra.

 

Och det är inte så bra att hela tiden säga vad man kan tjäna pengar på, det är svårt att tjäna pengar på saker man gjort själv. En kompis satt med massor av grytlappar som ingen ville ha.  Att sälja pyssel eller hantverk är en mardröm. Ungefär lika lätt som att bli av med de där majblommorna - många har ju egna ungar de ska köpa av.

 

Nej, ska du pyssla eller greja ska du göra det för att det är kul och för att du själv vill ha något unikt - INTE för att tjäna pengar! Och glöm det där att mormor och farmor och gammelmormor ska hjälpa till. Elin hävdar att även den snålaste gammelmormor spenderar massor av pengar på dig i en garnaffär med äkta gotländsk fårull.

 

Det där är absolut inte sant. Många pensionärer är extremt fattiga och blir lessna av att deras barnbarn bara kommer när de vill ha pengar, betalt ridläger, fotbollsläger, nya prylar osv. och fasar för alla konfirmationer, födelsedagar och jular. Och att ungarna alltid önskar så dyra saker! Alla barn har barnbidrag och borde ha eller få veckopeng eller månadspeng och får gratis mat och husrum - så barn och tonåringar har faktiskt egna pengar, kanske mer än “snåla gammelmormor”. Och det behövs inte svindyrt gotländskt ullgarn till så här enkla grejer. Det går bra med tiokronors garn från Ica- Maxi. Det kan barn köpa själva istället för lördagslösgodiset.

 

Pyssel ska ses som en hobby, precis som fotboll, ridning, skidåkning, segling, datorer etc. och allt har sina kostnader - pyssel är faktiskt en av de billigaste hobbyerna när det gäller utrustning! Är man kreativ kan man ha jättekul bara med makaroner och lite guldfärg!

 

Obs, makaronpyssel finns inte med just i den här boken, men det finns mycket med garn och tygrester, hur man odlar sticklingar, återvinner gammal T-shirt etc. Och förhoppningsvis kan föräldrarna sponsra bakrecepten om de får smaka på resultatet efteråt!

 
Eller så kan barnen skriva till Zlatan och tigga pengar för att sponsra broderigarn för att brodera Zlatanbilden på sina skor. Där finns det mer pengar att hämta än hos stackars gammelmormor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.