lördag 16 juli 2016

En hemlig plats

En för alla, alla för en, en för döden

Tana French 

En hemlig plats
Översättning: Klara Lindell
ISBN: 9789100153663
Albert Bonniers förlag

Tana French är född 1973 i USA och växte upp på Irland, i Italien, USA och Malawi. Numera är hon bosatt i Dublin, för sin debutbok Till skogs fick hon 2008 Edgar Allan Poe Reward och i Tana Frenchs senaste deckarroman En hemlig platslåter hon handlingen utspela sig på en internatskola på Irland. En kille mördas, en polisutredning pågår, men mest av allt får vi följa flickorna på internatet.

Huvudkvartetten som vi får följa består av Holly, Julia, Selena och Becca. De delar rum på det irländska flickinternatet St Kilda, som sköts av nunnor. Flickorna är fantasifulla och skapar en värld som bara har plats för dem. Som en hemlig plats.

De skapar magi åt sin påhittade värld genom att på natten smita ut mellan cederträden och trivas tillsammans i månskenet. Som en cirkel av unga häxor.
En av de fyra blir bokens mördare. Hon är beredd att göra vad som helst för att hålla samman den bräckliga fyrklövern, som hotas av killar och förälskelser. Killen som vågar förälska sig i en av flickorna blir lurad till den hemliga platsen och ihjälslagen med en trädgårdshacka. Den unga häxan har fixat sitt första människooffer.
Boken är en coming-of-age story, med fyra barn som är på väg att bli vuxna.

Vänskapen skadas av kärleken (eller är det verkligen kärlek?) men de försöker ändå skydda varandra. Däremot är mördaren den enda som verkligen vet vad som hänt.

Internatskoletemat är bekant, liksom temat kvinnlig vänskap som går fel. Motsvarande genre där manlig vänskap är suspekt finns inte. Det är häxmyten som går vidare i deckargenren. Och faller ner i klichén: Det måste vara något fel på tjejer som gillar att vara tillsammans med varandra. Det normala är att vara intresserad av smink och killar och bantning. När det gäller tonårsvänskap är Om du vågar av Megan Abbott bättre och roligare, för internatskolan blir för instängd. High school skildringen i Om du vågar omfattar däremot en hel värld – men inte ens en hel värld kan distrahera high school tjejer, dessa perfekta cheerleaders, från att kivas om vem som är herre på täppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.