tisdag 5 juli 2016

Urchin och flodvågen - En episk final för den tuffaste gnagaren i litteraturhistorien

Urchin och flodvågen 
- En storslagen, episk final för den tuffaste gnagaren i litteraturhistorien

M. I. McAllister
Urchin och flodvågen
Översättning: Carolina Lundgren Klintefelt
Libris
Små gnagare. Storslagna, episka äventyr. Ekorren Urchin är den tuffaste gnagaren i litteraturhistorien! Narnia-musen Ripipip får ursäkta. 
 
Urchin böckerna är moderna klassiker: vackra, välskrivna engelska fantasyböcker och som andas Det susar i sävenNarnia och storslaget, episkt Shakespeareskt drama, allt i en oemotståndlig skön mix.  Dimslöjornas ö är en magisk ö där ekorrar, igelkottar, mullvadar och uttrar lever tillsammans, ofta i bästa samförstånd.
 
Efter Korparnas Krig har det nu gått många år och under Kung Crispins styre mår alla djur gott. Men plötsligt kommer ett nytt hot: en naturkatastrof är i antågande. En stor flodvåg. Crispin och hans kaptener, där nu igelkottflickan Nålan, Urchins bästa vän, ingår, gör upp planer för att inga djur ska omkomma när havet väl slår till mot deras ö.
 
Allt är planerat, tajmat och klart in i minsta detalj. Tillsammans, enade, ska de alla överleva. Men så kommer en ny ekorre, Kråkbär, och ställer till med problem. Han hävdar att den kommande naturkatastrofen är en straffdom, högre makter är missnöjda med djuren på Dimslöjornas ö i allmänhet och Kung Crispin i synnerhet. Kråkbär drömmer om att bli präst, kapten och kung, allt i ett. Han är karismatisk och påminner om den onde ekorren Husk. Men medan Husk hade drag av Macbeth är Kråkbär mer lik King Lear --- han tror att han har alla svaren i början av dramat och efterhand blir han mer och mer förvirrad. Men han är farlig och han bryr sig inte om utifall hans anhängare dör eller inte (det är ju bara en straffdom från högre makter) till skillnad från Crispin, som vill rädda allt och alla. Till och med Kråkbär.
 
Urchin och hans vänner har sina egna prövningar framför sig och två små igelkottbarn, Myrtens små syskon, går vilse på ön. Kommer de att kunna rädda alla barnen? Även om alla Urchin böckerna kan läsas fristående så är det intressant att läsa dem i rätt ordning, eftersom karaktärerna genomgår en trovärdig psykologisk utveckling. En av de intressantaste karaktärerna är ekorrflickan Sepia, som i den första boken är en birollskaraktär som sjunger vackert och i den här, sista boken, har hon utvecklats till en fullfjädrad hjältinna.
 
Urchin böckerna bjuder på en blandning av klassisk saga och dramatisk, modern fantasy. Liksom i Det susar i säven är alla huvudrollsinnehavarna små djur. Urchin serien håller genomgående en hög kvalitet och alla läsare som gillar djur och natur, alla läsare som älskar klassiska sagor om ont och gott, prövningar och kärlek, vänskap och hoppfullhet, kommer att få en högtidsstund med Urchin!

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.