fredag 22 juli 2016

Elsa Billgrens färgstarka hemmamys!

Inred med Vintage - Färgstarkt hemmamys med Elsa Billgren!
Den Färgstarka Elsa Billgren! Foto:Graham

Elsa Billgren
Inred med Vintage
Bonnier Fakta

Elsa Billgren är en sällsynt färgstark och charmig person att träffa i verkliga livet, när hon passionerat pratar om vikten av vacker vintage --- och den charmen färgar av sig även på hennes böcker, förstElsa Billgrens Vintage som handlar om att fynda, vårda och älska gamla kläder, och nu Inred med Vintage som handlar om resten av hemmet, utanför garderoben. Fast lite handlar det om garderoben, även i Inred med Vintage. För varför ska man gömma undan sina finaste kläder?
Vad gör ett hem till ett hem?
Vad innebär det att komma hem? Att det luktar nybakat? Att golvbrädorna knarrar? Att öppna fönstret mot en välbekant utsikt?
Elsa Billgren vet precis vad “komma hem” betyder för henne.
“För mig handlar känslan av att komma hem om det som mina föräldrar gav mig när jag växte upp. Min barndom och kärleken till det som varit. Jag har alltid älskat gamla saker.
På varenda byrå och i varje vrå i mitt barndomshem stod det något med historia. Varenda tapet var omsorgsfullt utvald och på fönsterkarmen trängdes vaser som gått i arv genom generationer. Endast luktsudden och kassettbanden var nya.”
“Idag är det med enkelhet som jag svänger förbi en loppis, plockar med mig en champagnekupa att använda som en kruka till en knubbig suckulent - en kaktus får sig ett skört hem. För när jag växte upp fanns det inga nya krukor att välja mellan. Man tog det som handen nådde i skåpet och valet stod mellan något gammalt eller något ännu äldre.”
Bli proffs på återbruk
Elsa Billgren lovar att den här boken ska ge en vägledning till hur man blir proffs på återbruk.
På bilden ser hon ut som Snövit, med puffärmar, snörliv och blommig kjol. Fast hårfärgen är mer lik sjöjungfrun Ariels. Även på flera andra bilder tänker man osökt på Disney prinsessor. Och måste inte Elsa Billgren ha hjälp av en hel arme av flitiga små gnagare och sjungande fåglar för att hinna fixa och dona med allt hon gör? Underbar garderob, fin arbetshörna, inbjudande kök, gudomligt vardagsrum …
Tydligen inte. Allt görs från grunden - av Elsa själv. Fast Elsa tillägger att om du vill använda vintagetapeter (som kan vara nog så buckliga och bökiga) bör du be proffs om hjälp att tapetsera. Liksom alla elektriska grejor: lämna dem till proffsen. Är inte någon vintagegrej perfekt när du köper den, räkna då på vad det kommer att kosta i tid och pengar att fixa den så allt blir som du vill ha det? Är det värt det?
Praktiska tips, om allt från tavlor till speglar
Det finns gott om handfasta, praktiska tips i boken.
Ett av de bästa, som Elsa även tar upp när hon föreläser, är hur man gör en fin tavelvägg.
Mixa allt från gamla ramar och speglar till väggfasta lampor och gör en tavelvägg --- ett tips är att först lägga alla tavlor och annat på ett stort pappersark i den ordning som du vill ha dem och sedan rita runt ramarna med en penna. Tejpa upp pappen på väggen, spika där det behövs och riv sedan bort pappret. På så sätt besparar du dig själv tid och väggen onödiga spikhål.
Smart, eller hur?
Skaffa rätt färg
Ett annat praktiskt, handfast tips är att ta med ditt favoritföremål till en färghandel så hjälper de dig att bryta exakt den färgton du vill ha.
Eller att tänka utanför ramarna både när det gäller tavelinramning och val av vaser. En gammal pickelsburk blir en flott vas. En lampa framför en spegel skapar mer ljus i ett rum --- speciellt om du ställer arrangemanget på motsatt sida av fönstret. Då reflekteras både ljuset utifrån och från lampan i spegeln.
Köket ska vara lyxigaste rummet i hemmet. Varför inte inspireras av ett gammalt konditori när du inreder ditt kök? Låt glasen stå framme på bordet, skapa ett stilleben med en liten vas med blommor och ett par loppisfynd …
Kanske till och med en meny?
Smart och snygg förvaring
Elsa har också många smarta och praktiska tips på förvaring - så det blir både snyggt och praktiskt. Gillar du vintage kläder, göm inte undan dem, använd dem i inredningen. Elsas sänghimmel av upphängda vintage klänningar är som en Disney-prinsessdröm!
Låt udda vara fint och häng upp udda loppiskoppar på en flasktorkare. Personligt och inbjudande för en fika.
Elsa går igenom rum efter rum och har speciella kapitel som handlar om blommor, hur man fyndar, hur man hittar sin egen smak …
Vintage och loppis och återbruk är miljövänligt och Elsa Billgren får allt att låta lockande lekfullt lätt.
Så där mysigt som Elsa har det vill väl alla ha det?

Även om man inte har en massa prinsessklänningar att hänga runt sängen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.