lördag 2 juli 2016

Urchin och Hjärtstenen - En MYCKET bra fantasybok! Utan människor!

M. I. McAllister
Urchin och Hjärtstenen
Översättning: Carolina Lundgren
Libris


- Jag vill ha en BRA fantasybok! Utan människor!
Det här är ett vanligt krav bland unga läsare idag, läsare som längtar efter en spännande fantasivärld, utan portaler till vår värld. Som The Hobbit, fast utan irriterande människor på slutet. Eller som Narnia-böckerna, utan att det kommer människor till Narnia. De talande djuren är ju ändå roligast. Som den modiga musen Ripipip. Vem vill inte ha mera Ripipip och mindre människor?
Det finns ett svar på bönerna: köp hela Urchin trilogin så snart ni kan!

Del ett i Urchin trilogin är en supersmart uppdatering av Macbeth, med smådjur i alla huvudrollerna. I del två får vi fortsätta följa ekorren Urchin, när han blir kidnappad av en gästande delegation och bortförd på deras främmande skepp. De tar honom till ön Vitvinge. För enligt en profetia ska en speciell utvald ekorre med ljus päls --- just sådan päls som Urchin har --- rädda deras ö. men det finns två olika falanger på ön, och de har helt olika krav på Urchin. Igelkottkungen och hans anhang vill att Urchin ska hitta ännu mer silver för att göra dem ännu rikare. Motståndsrörelsen hoppas att han ska störta den girige igelkottkungen och sätta den rättmätige tronföljaren, ekorren Lärka, på tronen istället. Lägg till detta en ond trollkarl som vill offra Urchin för sina egna syften och intrigerna tätnar snabbt.

Det kommer in många nya huvudrollsinnehavare, och birollsinnehavare, i denna bok. En ekorre att hålla ögonen på är Juniper, som blir som en lillebror för Urchin. Han är föräldralös, precis som Urchin. Mitt ibland alla intriger hinner Urchin få reda på sanningen om sitt ursprung …

Samtidigt, hemma på Dimslöjornas ö, är den värdefulla Hjärtstenen borta. Utan den KAN man inte ha en kröning på Dimslöjornas ö! Och det finns en konspiration som planerar att göra sig av med  Kung Crispin … redan innan han har blivit krönt.

Det finns också mullvadar, igelkottar och ekorrar och uttrar som planerar en räddningsaktion för att få hem Urchin igen. Han är ju deras utvalde ekorre, som spådomar har länkat till Dimslöjornas ö och de dansande stjärnorna … Stjärnorna kommer att dansa igen. Och det har precis som förra gången något att göra med Urchin och hans öde.


Urchin böckerna handlar om små djur, men de ger stor spänning, massor av drama, och vänskapsskildringarna är bland de finaste som finns i barnlitteraturens och fantasyns värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.