måndag 25 juli 2016

Par i Brott - Agatha Christies klassiker i ny kostym!

Nya kostymer för Tommy &  Tuppence

Agatha Christies klassiker för första gången någonsin på svenska!
 
 
4:50 från Paddington blev läsarnas val när den svenska deckarpubliken röstade fram sin favorit. Men mina favoritdeckare när jag var barn var faktiskt  inte Miss Marple och Hercule Poirot, även om de var roliga på sitt sätt, utan Tommy och Tuppence. Som länge har varit relativt okända i Sverige. Par i brott finns nu för första gången någonsin översatt till svenska. En stor kulturgärning av Bookmark förlag och den utmärkta översättaren Helen Ljungmark. Dessutom har Tommy och Tuppence äventyr nu nyfilmatiserats för brittisk TV och den välgjorda serien hamnade i Sverige på TV4. Kombinationen ny bok och ny TV-serie borde öka på Tommy och Tuppence kändisskap markant.
 
 
Nya deckare i rutan
 
I den nya brittiska serien har flera Tommy och Tuppence böcker använts som grund för handlingen. Little Britain kändisen David Walliams och Barnmorskan i East End skådespelerskan Jessica Raine har huvudrollerna som Tommy respektive Tuppence. Visst, de är lite gamla för huvudrollerna, Raine lite i överkant, Walliams mycket i överkant. De i Den hemlighetsfulle motståndaren och  Par i brott böckerna fattiga ungdomarna tycks i TV-serien ha fått en obegränsad budget för otaliga klädbyten till fashionabelt mode som hade kunnat göra Audrey Hepburn och Cary Grant gröna av avund. Men om kändisar och exklusivt retromode kan hjälpa till att göra Tommy och Tuppence förbisedda äventyr mer bekanta, låt gå. 
 
Ett kärleksfullt arbete
 
Agatha Christie är oftast som allra roligast när hon skriver om Tommy och Tuppence. Hennes barnbarn Matthew Prichard har i en intervju berättat att skrivandet ibland kunde kännas som ett tvång, speciellt när publiken ville ha ännu en Hercule Poirot deckare. Men Tommy och Tuppence kändes aldrig som ett tvång, att skriva om dem var helt och hållet “a labour of love”, påpekar Matthew. Det kärleksfulla arbetet känns på varje sida när man läser om det unga paret i Par i Brott. Här är en författare som har kul, som tycker om sina huvudpersoner och som driver lite lagom snällt med deckargenren i stort.
 
 
Lagom gamla deckare
 
När man var barn och letade efter roliga deckare var Tommy och Tuppence också en perfekt introduktion till deckarnas underbara värld. 
De presenteras i början av sina karriärer som “unga människor” tjugoåringar, men i mitt tycke var de alldeles lagom gamla. Deras ålder låg inte alltför långt borta och man kunde fantisera om att bli en så bra, så smart privatdeckare i framtiden. Att fantisera om att man kunde bli så gammal som Hercule Poirot eller Miss Marple gick liksom inte. 
Genremässigt är Tommy och Tuppence böckerna oftast inte pusseldeckare, som många av Hercule Poirot mysterierna, utan rena thrillers och spionhistorier. Visst måste man även här pussla med fakta, men det märks ändå att det är en annan genre och Tommy och Tuppence utsätts för faror, skottlossningar, kidnappningar och mordförsök, på ett helt annat sätt än t.ex. Hercule Poirot. 
 
Par i Brott - noveller i sitt esse
 
Par i brott är en fantastiskt rolig novellsamling där Agatha Christie gör en satir över samtida kända deckare. Inklusive Sherlock Holmes och Hercule Poirot. Ja, Agatha Christie har skrivit en parodi på sin egen mest kände hjälte som avslutning på boken. Hon erkände i sin självbiografi att Hercule Poirot kunde gå henne på nerverna ibland och hon verkar ha haft riktigt kul när hon parodierar sin egen mästerdetektiv.
 
Starta eget - boten mot arbetslöshet
 
Samtidigt är boken också ett intressant och bitande tidsdokument - vi befinner oss i tiden efter första världskriget. Vad hade de överlevande att se fram emot? De var panka och arbetslösa. Tommy och Tuppence vet inte hur de ska överleva, när de kommer på tanken att starta eget. Och för att döda konkurrensen lovar Tuppence i en annons att alla brott ska lösas inom 24 timmar. Tommy blir inte glad över nyheten. Inte ens självaste  Hercule Poirot lovar 24 timmars leveranstid på lösta mysterier!
 
Spelar ett mord mer eller mindre någon roll?
 
Par i brott skulle kunna handla om dagens läge, med fattigdom, arbetslöshet, starta-eget-drömmar och långt ifrån ljusa utsikter, med den markanta skillnaden att då, efter första världskriget, hade precis miljoner människor dött. Det var den största katastrofen ditintills i mänsklighetens historia. Mot den bakgrunden med miljontals döda - vad är då ett litet mord mer eller mindre? Svar: Mycket. Mord är alltid mord. På den punkten kan man lita på Agatha Christie. Brotten ska lösas.
 
Tiden B.M.M.
 
Man kan tillägga att kvinnliga problemlösare var ovanliga när Agatha Chrisite skapade Par i brott - men här är det ofta  Tuppence som löser fallen och räddar sin man från olika  fällor. Alla deckarna som parodieras är däremot manliga deckare. Det här är nämligen  tiden B.M.M. 
Before Miss Marple.
 
På sitt eget blygsamma (eller inte så blygsamma) sätt har Tuppence banat väg för många kvinnliga problemlösare, bland annat Lucy Eyelesbarrow i Miss Marple klassikern 4:50 från Paddington och alla i dag så populära kvinnliga deckare i olika åldrar, liksom Agatha Christie banade väg för att kvinnor togs på allvar som deckarförfattare - utan att gömma sig bakom en manlig pseudonym, eller anonyma initialer, vilket ditintills hade varit brukligt.
 
Den hemlighetsfulle motståndaren
 
Läs även boken där Tommy och Tuppence först träffades: Den hemlighetsfulle motståndaren, som nu finns i nytryck från Bookmark förlag. Man bör ha läst den först, för att kunna uppskattaPar i brott till fullo.
 
Den hemlighetsfulle motståndaren är en ren spionhistoria, som utspelar sig direkt efter första världskriget. Många förklädnader, skugganden av mystiska typer och “Mc Guffins” utlovas. Liksom ond, bråd död och många underhållande replikskiften mellan huvudrollsinnehavarna i mysteriet. Det är efter att ha löst mysteriet med Den hemlighetsfulle motståndaren som Tommy och Tuppence grundar detektivbyrån Par i brott. Men bara för att man har haft en framgång innebär det inte att nästa mysterium automatiskt kommer att lösa sig …
 
Par i brott är ett välkommet tillskott till den nyöversatta deckarfloran! Må den blomstra!
 
 
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.