lördag 9 juli 2016

Köksträdgården


Det goda livet väntar när jorden reder sig
 
 
Sanna Töringe
Köksträdgården - planering, odling, recept
Foto: Lina Karna Kippel
ISBN: 9789155262655
Bokförlaget Semic 
 
 
Författaren Mark Twain skrev en gång att majs helst skulle kokas på en gryta över öppen eld mitt i majsfältet. Det låter lite eldfängt men han hade rätt. Både majs och ärter ska ätas direkt efter att de skördats, eftersom de förändras i smak efter bara några timmar. 
 
Odla din egen trädgård, som Voltaire
 
Det är en bra anledning om någon att odla dessa läckerheter hemma. Hemodlade bönor som vaxbönor eller harricot verts är svårslagna delikatesser när de är nyskördade. Många sorter av ärtor och bönor är lättodlade. Ärtor är t.ex. kvävefixerande och tillför faktiskt näring till sin växtplats. 
 
Elsa Beskows söta jordgubbar
 
Sanna Töringe skriver vackert och eftertänksamt om att njuta av livet och refererar till allt från folkkära konstnären Elsa Beskow till 1600-tals verket Flora Danica. Att plocka egna potatis, jordgubbar eller harricot verts i köksträdgården det är att njuta av livet. 
 
Taggiga prydnader ersätts med ätbart
 
Nu har ju inte alla egen trädgård, men Sanna har även tips för balkonglådor och inomhuskrukor. Dessutom börjar många bostadsområden ersätta taggiga prydnadsbuskar med bärbuskar, och fixa små odlingsplättar för de boende, gerillaodling i staden har blivit populärt och det är tvärtom vad många tror inte farligt att äta t.ex. sallad som växt upp i Stockholms innerstad. Fast odlingar ska helst vara 20 meter från närmaste genomfartsväg.
 
Njut av livet, precis som Vergilius!
 
Sanna Töringe är även känd för sina fina reportage om mat och trädgård och Italien och Frankrike. Livsnjutartrenden är starkare längre söderöver. Men fortfarande håller gamla tips bäst, bara orden föråldras lite med tiden.
 
“Jorden sväller om vårarna upp efter sådden den längtar“. Så skrev Vergilius i Georgica några årtionden före Kristus födelse. Idag säger proffsiga trädgårdsmästare att jorden reder sig. Men det är samma sak. När jorden reder sig kan man börja. Då har den torkat upp lagom mycket och ligger bara och väntar. 
 
Hemodlat året om
 
Med lite god planering och många goda råd från Sanna kan man få godsaker under våren, sommaren, hösten och till och med början av vintern. Missar du att planera något gott detta år, kan du alltid prova nästa!
 
Missa i alla fall inte det goda livet i Sanna Töringes Köksträdgården - med planering, odling och recept. Här finns många mycket matnyttiga tips! Bokstavligen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.