söndag 31 juli 2016

FILM: Den gode dinosaurien - Nytt mästerverk av DisneyPixar

Omaka vänner i Den gode dinosaurien

Asteroiden som utplånade dinosaurierna är på väg mot jorden. Men tänk om … den missar jorden. Dinosaurierna dör inte ut. Evolutionen tar en helt ny vändning. Detta är den stora “tänk om” frågan som inleder DisneyPixars The Good Dinosaur - svensk titel: Den gode dinosaurien.


Den gode dinosaurien

Regissör: 


Skådespelare: 


Land, år: 
USA 2015 

DisneyPixars

The Good Dinosaur - tänk om …

Eller så kan man tolka filmen som så: Om dinosaurierna hade varit goda och flitiga nybyggare som odlat sin egen mat så hade de inte dött ut.
(Det är inte säkert att asteroiden hade något med dinosauriernas död att göra. Den mest populära förklaringen är "klimatförändringar" men detta är inte så lätt att illustrera på film).
Den gode dinosaurien är lite som The Little House on The Prairie korsat med How the West Was Won med dinosaurier i huvudrollerna. Vi börjar i det lilla huset på prärien, eller i alla fall ett litet hus någonstans vid några klippiga berg, där ett strävsamt farmarpar sliter med sina grödor och väntar tre barn. Det är en apatosaurus familj. De är väldigt duktiga på att rensa och plöja och så och vattna och skörda och spara på mat så familjen ska överleva vintern! (Därför dog inte dinosaurierna ut. De blev nybyggare och flitiga farmare!)
Den minsta av de tre barnen blir filmens huvudperson. Arlo är rädd för precis allting. Inklusive hönsen som han ska mata. Han är också rädd för "critters" - små däggdjur. Men så spolar floden med Arlo långt hemifrån och han blir vän med ett sådant där farligt däggdjur - en liten människa, som beter sig mer som en ilsken kaxig hundvalp och som Arlo kallar Pricken (eller Spot, i engelskspråkig version).
En osannolik vänskap föds och Arlo och Spot räddar livet på varandra många gånger om innan båda till sist har hittat hem.
Det är svårt att följa upp en så framgångsrik och originell och briljant film som DisneyPixars förra film Inside Out - om en liten elvaårig tjej och känslorna som bor inne i hennes huvud. Den gode dinosaurien är mer som filmer brukar vara med lagom farliga äventyr på en lång vandring innan allt till slut blir bra igen, och man känner igen många scener från tidigare filmer som Lejonkungen och Djungelboken. Episod följer på episod när Arlo och Pricken möter olika djur som antingen är distraktioner, hot eller potentiella vänner.
Liksom protagonisten i Lejonkungen måste Arlo lära sig att bli modig som sin döde far för att bli en hel person - eller en hel dinosaurie i detta fall. Liksom i Djungelboken ska människan till människobyn --- eller grottfamiljen. Men dinosaurien ska hem till gården. Där mamma väntar med nyskördad majs.
Roligast av alla bekanta längs vägens gång är tyrannosaurus familjen som alla har cowboyattityd, pappan låter som Zeb Machahan, är otroligt tuff, och Arlo trivs som boskapsförare till flocken med bisondjur, innan deras vägar skiljs åt igen.
Den gode dinosaurien är ett alternativt universum precis som världen som presenteras i Bilar och i Flygplan. I Bilar och i Flygplan är det fordon som sitter i alla barer och dricker olja, fåglarna är små segelflygplan och det lilla flygplanet som sprejar skörden är lantisen som kommer till storstaden. Alla de vanliga människorna spelas av fordon. Här har Disney Pixar gjort samma sak med dinosaurier --- alla människoroller: farmare, cowboys, boskapstjuvar, bovar spelas av olika dinosauriearter. Egentligen är det en vanlig vilda västern men utan pistoler i duellerna.
Att det finns människor kvar i en nyskapad antropomorfiserad värld innebär att Den gode dinosaurien avviker från Bilar och Flygplan.
Som bonusmaterial till Den gode dinosaurien medföljer även kortfilmen Sanjay's super team som handlar om superhjältar och indiska gudar. Båda uppsättningarna slåss mot superskurken i olika fantasivärldar - en triggad av TV:n, en av hemmaaltaret. Det blir ganska monotont och inte alls lika charmigt som de två förälskade paraplyerna eller den lilla hundvalpen i kortfilmen Mums! Helt briljanta kortfilmer som nästan lyste ännu starkare än huvudfilmen. Men kortfilmen kan inte vara en fullträff varje gång.
Huvudfilmen däremot kommer att gå hem hos både stora och små barn. Dinosaurierna har inte alls dött ut. De ligger helt rätt i tiden!
B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.