måndag 31 augusti 2020

BOK: Olle och Bolle på museum - Full fräs framåt!


Författare: Charlotta Lannebo
Titel: Olle och Bolle på museum 
Serie: Olle och Bolle (del 3)
Antal sidor: 32
Illustrationer: Ellen Ekman
ISBN: 9789129725056
Utgivningsdatum: 2020-08-21
Förlag: Rabén & Sjögren


Olle och Bolle  trivs egentligen bra hemma. Olle läser. Bolle leker. Men mamma har bestämt sig. Ungarna ska aktiveras och kultiveras! (Och springa av sig någon annan stans?) Det regnar ... så det blir besök på museum. Promenad, bussresa och spårvagnstur  ... det är en strapats för alla tre, men till slut är de framme och möts av flera våningar med montrar och uppstoppade djur, en björn med ungar, en skvader (eller flygande kanin?) och annat mystiskt ... 

Olle undrar vad uppstoppad betyder och Bolle i sin björnmössa råkar stänga in sig i montern med björnmamman. Hon håller en unge i tassen och bär på den andra. Som en kontrast till den kaos som omger familjen i berättelsen ... eller som en föraning om att snart ser trion likadan ut. Ungarna krockar med varandra, gråter och mamma får trösta och plocka upp en unge och hålla den andra i handen.

Lite märkligt val att åka till ett museum och titta på uppstoppade djur, när de bor i Stockholm och kan åka till Skansen och se verkliga björnar och riktiga djur ... (Kolmården är också i närheten ...) Dessutom Naturhistoriska och Cosmonova har jättehäftiga filmer. Men det viktigaste är kanske att hitta ett tomt museum där ungarna kan springa och rasa av sig.

Hemma igen fikar de, äter bullar, matar fåglarna ... och det är så klart roligare att titta på levande blåmesar och ekorrar i träden än döda uppstoppade djur.

Idag finns många djur i städerna ... Kolla in utmärkta boken Hur ser man djur? eller Djur i städer ...
Svanar, änder, andra sjöfåglar, sparvar, mesar, koltrastar ... till och med ugglor (som trivs på höghus) ... man kan se mycket. Och så ekorrar och råttor och andra gnagare så klart.

Det här är i alla fall tredje vardagsäventyret för Olle och Bolle och deras utslitna mamma och det är tredje boken som Charlotta Lannebo och Ellen Ekmans har gjort tillsammans.

Text och bilder går hand i hand ... extra plus för att bilderna är så roliga, det påminner om serietidningar, och det händer alltid något extra i bilderna.

Läsa-om-favorit med stor trygghet och igenkänning. Borta bra ...hemma bäst! Och levande ... är bättre än uppstoppad!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.