fredag 28 augusti 2020

BOK. Rymdmonstren anfaller - Vår man i Havanna inspirerar till ny Hotell Gyllene Knorren bok!

Författare: Måns Gahrton, Johan Unenge
Titel: Rymdmonstren anfaller
Serie: Hotell Gyllene Knorren (del 19)
Antal sidor: 128
Illustrationer: Johan Unenge
ISBN: 9789178038923
Utgivningsdatum: 2020-08-27
Förlag Bonnier Carlsen


Spionklassikern Vår man i Havanna av Graham Greene fungerar som inspiration när Hotell Gyllene Knorren ska sälja in sitt lantliga idylliska läge som hotspot för "närkontakt av tredje graden". Men om man aldrig har sett ett hemligt spionvapen --- eller för den delen ett rymdskepp --- kan man ju komma undan med att beskriva en dammsugare. Och komplettera med lite dammsugarritningar eller suddiga foton ... 

Roger Rantanen är likt protagonisten i Vår man i Havanna en dammsugarförsäljare som sadlat om, fast inte till spionyrket, nej hans dröm var att bli hotellägare. I och för sig så frågade han inte resten av familjen innan han köpte det gamla hotellet i Östra Glesbygden, men de hade inget annat val än att följa med ...

Roger, Ritva, Isidora, Ingo och minigrisen Pyret är nu tillbaka igen i ett nytt äventyr.

Rymdmonstren anfaller är givetvis ett äventyr späckat med oemotståndlig humor för alla åldrar - signerat Måns Gahrton och Johan Unenge. Hotell Gyllene Knorren har blivit både julkalender och biofilm och bokserien firar snart jubileum - 20 böcker jämt. 

Oftast hittar Gahrton och Unenge något samtidsfenomen att driva med i sina böcker ... Sist var det svenska folkets passion för tramsiga realityserier där kändisar ska "vara äkta" och "öppna sig" framför kamerorna på något mer eller mindre okänt slott. Nu är det dags att ta itu med sci-fi vurmen och alla som benhårt tror på ufon och "extrastressade" varelser ... Egentligen letar ufo-folket efter "extraterrestials", men "extrastressade" går väl lika bra? I alla fall enligt Ritva, som sin vana trogen ser på det galna svenska folket med en sund finsk sisu-skepsis.

Ritva får som alltid god användning av sin digra erfarenhet från arbetet på Finlandsfärjan, och kunden har så klart alltid rätt. Hur vansinniga (eller packade) kunderna än är ...  Ritva gör ingen skillnad på den typ av salongsberusade svenskar som skrällfalskt sjunger karaoke på Finlandsfärjan och de knasiga svenskar som nu invaderar hotellet och tror på utomjordingar och springer runt och spelar in ljud med konstiga manicker. 

Ritva och Roger kryddar hotellbesökarnas tillvaro med berättelser om "närkontakt av tredje graden", beskrivningar av dammsugare och suddiga foton från Rogers fotoalbum ... Allt för att få besökarna att stanna lite längre, allt för att få lite välkommet klirr i kassan, där det ständigt verkar vara ebb.

Men tänk om det verkligen finns rymdvarelser? För mystiska saker händer ... Är det en galen farlig björn som attackerar soporna? Eller är det minigrisen Pyret? Eller en utomjording? Är det en farlig och arg utomjording som försöker sluka lille Ingo? Eller är det i själva verket en batteridriven dammsugare? Frågorna är många ...

Tror du på intelligent liv i rymden --- eller på superkorkat (och lättlurat) liv på jorden? I vilket fall som helst så kommer du att få ditt lystmäte av skratt i denna volym om Hotell Gyllene Knorren.

Tyvärr blir det lite moralpanik på slutet där "allt avslöjas" och där Ingo ska förklara för sina föräldrar att man inte får luras och hitta på ... Det ska inte löna sig att luras ... Men hallå! Så klart att det lönar sig! Och det ska löna sig! Hela den här boken (och hela bokserien) är hitte-på! För visst vill vi bli lite lurade och få skratta gott på köpet! Lurendrejerier och fantasifoster och hitte-på har skapat Gahrtons och Unenges respektive illustra karriärer --- så där ser ni, alla små naiva Ingosar, visst lönar det sig utomordentligt att inte hålla sig till sanningen! En verklig serie om livet på ett landsortshotell ... hade knappast blivit vare sig lika rolig eller lika framgångsrik.

Det här är en bok för skratt och avkoppling för alla extrastressade!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.