söndag 23 augusti 2020

BOK: Handbok för storsamlare – En faktabok att spara

Författare: Linnéa Krylén
Titel: Handbok för storsamlare – En faktabok att spara
Antal sidor: 48
Utgivningsdatum:  2020-06-03
ISBN: 9789172261945
Förlag: Opal


En helt ljuvlig bok! En bok som gör att man verkligen blir sugen på att samla ... På många olika saker! Upplevelser, blommor, snäckor ... och givetvis böcker! Om du har tre av en sak och aktivt är på jakt efter en fjärde, då har du en samling ... Och har du redan Handbok för molnskådare och Handbok för kartläsare och har du just nu lagt vantarna på Handbok för storsamlare ... ja, då har du en liten samling! Bara du aktivt är på jakt efter något mer av den talangfulla Linnéa K...

Boken är smockfull av fakta och finurliga illustrationer ... den gulliga lilla miniatyrmopsen (se omslaget) som dyker upp på ett uppslag finns på riktigt i en historisk och känd samling. Precis som det mesta av illustrationerna. Visst, boken marknadsförs för 9-12 års åldern, men samla kan man göra långt tidigare, innan jag började skolan (4-5 års åldern i England) samlade jag på snäckor (det är en fördel att ha nära till stranden) och lade olika sorter i olika fina fack. Givetvis störde man inte sjöstjärnor, sjöborrar och annat levande som finns i rockpools. 

Naturvetenskap har en alldeles speciell avdelning i Linneas bok. Det har också antikviteter - och att samla saker på loppisar har blivit trendigt.

Att samla upplevelser är också trendigt. Som att åka runt till olika restauranger som finns med i Le Guide Micheline. Det verkar vara ett dyrt men gott sätt att samla!  (Man kanske kan samla på servetter från alla de olika restaurangerna --- eller notorna? För att ha något att klistra in i samlaralbumet ...)

Verkliga samlare finns med i boken och deras fantasifulla samlande ... en svensk åker hiss i hela världen och filmar sitt samlande och delar det i form av små filmsnuttar som läggs ut på nätet. Någon annan samlar på badplatser och det läggs ut på instagram. Man kan också använda en vlogg, en blogg eller en youtube kanal ... så kan ens fans kolla när man badar  på alla badplatser i Ångermanland eller åker hiss i  Sverige, Canada och Kenya ...

En kul samlarhistoria är från Sverige - om någon som samlade 1500 olika plastpåsar och gav dem till ett museum  för att få mer plats hemma --- och började sedan samla på veteran traktorer. 1500 veteran traktorer är definitivt mer än 1500 platspåsar, för att fritt parafrasera fem myror är fler än fyra elefanter.

Miniatyrer är trendigt att samla på i Japan --- små bostäder, liten plats, men alla gillar små gulliga saker.

Man upptäcker också hur mycket man samlar på utan att tänka på det ... En vanlig sak att samla på är böcker. (Japp, vi är många som samlar på böcker --- har fler än tre ... och det kommer ständigt nytillskott till samlingen!). Och olika växter .. till exempel pelargoner. Jo, alltid finns det någon ny sort och någon ny färg som kommer att se såååå fin ut tillsammans med de andra ...

Det här är en härlig bok som är sprängfylld av fakta och inspiration --- en sådan hyllning till samlandet som samlande förtjänar. Allt möjligt samlande!

Det är faktiskt roligt att vara sakletare. Att leta är nästan roligare än att hitta ....

Från år 3 till  år 103 ... jag lovar att  du kommer att hitta saker som får dig att tänka "wow! det visste jag inte!" ... för det är nästan omöjligt att känna till alla samlarfakta och alla kända samlare och alla sätt att samla som finns ... allt som presenteras i den här boken. Det finns alltid någon ny kunskap att samla på!

Fantastiskt fina illustrationer, gjorda med stor underfundighet, noggrannhet och kärlek till ämnet.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.