måndag 10 augusti 2020

BOK: Dödligt hot - Varm Stockholmssommar innan covid-19

Författare: Jan Mårtenson
Titel: Dödligt hot
Serie: Homandeckare (del 47)
Antal sidor: 316
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-04-07
ISBN: 9789146236740
Förlag: Wahlström & Widstrand


Mordoffret rosslar sina sista ord i ett rum som domineras av en soffgrupp i nyrokoko, med mörkgrön sammetsklädsel ... och givetvis är det Johan Kristian Homan som är på plats och får höra den värdefulla ledtråden! Ingen annan amatördeckare kan befinna sig mitt på en brottsplats, med ett skjutet mordoffer, och direkt epokbestämma möblerna, lika lätt som andra deckare drar ett förfärat andetag. Homan skulle förmodligen på köpet ha kunnat ge en värdering av rubbet. Han kan sin sak.

Mårtenson firar 70

Jan Mårtenson firar 70 böcker i och med Dödligt hot och Johan Kristian Homan är tillbaka i fin form, denne evigt unge (eller snarare evigt medelålders) antikhandlare som inte har åldrats eller föråldrats mycket under den omtyckta seriens gång. Evigt ung är givetvis Homans kära siamesiska väninna - katten Cléo de Mérode - och även den här gången har hon en tass med i spelet och hittar en värdefull ledtråd, i sista stund.

Instabila atomer och förfalskad konst

Dödligt hot innehåller ett par kidnappningar, ett par mord, ett par mystiska försvinnanden, en förfalskad konst härva och ett gigantiskt kärnvapenhot mot hela Stockholm. Jan Mårtenson har med detta jubileum inte sparat på krutet --- eller de instabila atomerna.

Men trivsammast är det ju att följa med Johan Kristian Homan och katten Cléo i deras vardag. Det finns ett Homan sällskap, ett av Sveriges största litterära sällskap, och i den här jubileumsboken kommer några riktiga godbitar med Homan-fakta. Bland annat så har denna amatördeckare en känd anfader i Tyskland (i alla fall känd i antikkretsar) som hette Johann Homann --- men två n (som sig bör på tyska --- dubbel-n-stavningen försvann när namnen försvenskades). Vår Homan säljer några dyrgripar av sin anfader i sin antikaffär i denna deckarvolym.

En het sommar

Dödligt hot handlar om en het sommar --- bokstavligen --- och alla klagar på värmen. Ha! Och återigen: Ha! Årets juli månad är den kallaste som alla här minns, det regnar och blåser konstant och höst-och-vinterjackor har åkt fram! (Skojar inte --- allvar!). Kring 10 grader är en bra dag, och blåsten gör det mycket kallare.

Johan Kristian Homan oroar sig för att folk inte handlar hos honom, kryssningsfartygen lägger till och turisterna kommer inte i strida strömmar --- det är för varmt för att ge sig ut på utforskande äventyr, och för varmt för att vandra runt på de små gatorna i Gamla stan.

Stockholmsturismen minskar med 89 procent

Man oroar sig onekligen för Homans ekonomi ... och i år har turismen gått ner med 89 procent i Stockholmstrakten ... ! Hur ska Homan klara sig utan alla lyxiga kryssningsfartyg som kommer med välbeställda utländska turister som köper på sig unika svenska souvenirer med fin proveniens? Även svenska turister verka campa och välja utomhusaktiviteter snarare än stadssemester med shopping i små antikaffärer.

Riktiga antikviteter --- och personligheter

Nu är ju Homan en fiktiv karaktär ... Men alla kollegor som han besöker på den kända antikmässan Grand Antiques, Art & Design, som numera hålls på Liljevalchs, finns på riktigt. Några av Homans vänner och bekanta är kända från SVT:s Antikrundan ... Bland annat den ständigt lika entusiastiske Knut Knutson och Antik Wests Björn Gremner (ja, man blir verkligen intresserad av de vackra porslinshästarna från Tangdynastin som Homan beundrar!). Så blandas verklighet med fiktion och det ska bli intressant att se hur Homan klarar coronakrisen ... hoppas att den vackra Cléo de Mérode inte blir en av världens covid-19-smittade katter!

Fint Crimetime pris och nytt dödligt hot ...

Dödligt hot och Jan Mårtenson förärades ett fint Crimetime pris på 2019 års Crimetimefestival. På grund av omständigheterna kommer 2020 års Crimetime festival att bli digital. Ett dödligt hot har slagit till på allvar. Utan att vare sig kärnvapen eller rokokomöbler finns med i intrigen.

BG


Fotnot: Det finns nu 47 Homan böcker. (Mårtenson har alltså skrivit 23 böcker utan att den kultiverade antikhandlaren innehar huvudrollen).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.