söndag 23 augusti 2020

BOK: Doris - världens viktigaste jobb av Anna Holmström Degerman, Christel Rönns


Författare: Anna Holmström Degerman
Titel: Doris - världens viktigaste jobb
Rekommenderad läsålder: 3-6 år (men passar egentligen för alla hundälskare och alla med humor).
Antal sidor: 32
Utgivningsdatum: 2020-04-30
Illustrationer: Christel Rönns
ISBN: 9789172262003
Förlag: Opal


Följ dina drömmar! Du kan lyckas! Du kan göra skillnad! Du kan bli en idol! En förebild! En hjälte! En sådan som kommer att finnas med i framtida antologier om Rebelltjejer, Drömmar för pojkar som är annorlunda --- eller Världens coolaste djur. Känns det igen? 

Det finns så många "inspirerande" barnböcker och antologier om folk som klättrar på vulkaner, bestiger alla världens berg, spränger brevlådor (suffragetter), skriver bästsäljare, blir helgonförklarade, får Nobelpriset och blir berömda när de skolkar från skolan. 

Det finns så många böcker om hundar som räddar liv i Himalaya eller bestiger Mount Everest eller drar upptäcksresandes slädar eller hittar smuggelgods eller löser krimgåtor (både verkliga och fiktiva ...) eller spårar för Sherlock Holmes  ... 

Men, let's face it. De flesta har rätt vanliga, vardagliga liv --- både människor och hundar. 

Doris - världens viktigaste jobb är en smart, underfundig och totalt härlig bok som hyllar alla möjliga livsöden ... och där målet inte är att bli hjälte och världskändis och banbrytare. Nej, det räcker helt enkelt att vara. Att göra vanliga saker. Att ta hand om sin familj. Att vara en bra kompis. Att ta hand om sin människa. Doris träffar genom bokens gång så många andra hundar med fantastiska jobb --- spårhund, cirkushund, fårhund, jakthund, blindhund  och så vidare ... och alla är övertygade om sin egen viktighet. Alla är de banbrytande. Alla är de "poster dogs" för förträfflighet. Alla låter de som väldigt uttråkade och väldigt skitviktiga vuxna när de talar ... Doris vill ju bara leka ... Hon är liten, söt, mopsig och valpigt oemotståndlig. 

Till sist träffar Doris en likasinnad liten moppsig voffsing av samma ras, och de finner varandra direkt. De har samma hobbies. De har samma smak. Och ... De har båda två var sin tant! De kommer på att de har världens viktigaste jobb --- att vara sällskapshund! Det är den vanligaste rollen som hundar har idag ...

Så heja Doris!!!

Och heja Doris tant!  Vilken stil hon har!

Väldigt snygga myllrande illustrationer! Det är genomgående en härlig retrostil hemma hos Doris och hennes tant, man kan spana in högar med böcker, en nyöppnad chokladkartong, ett myller av mysigt stök och spännande detaljer.

En groda och fantasifulla fåglar dyker upp med jämna mellanrum. Det finns mycket att spana efter i bilderna!

Boken är en glädjekick i färg och form och busighet och snygg design ... som alla åldrar kan uppskatta. Det finns också många olika skojiga lustigheter, både i ord och bild, som passar för olika läsare. Boken håller med andra ord för många många många omläsningar.

En favoritbok för hundar, hundälskare, alla med humor ... och alla som kan behöva en paus från grottekvarnens skrik om att du ska visa att du är speciell, du ska lyckas, du ska göra skillnad, du ska bli berömd ... Det räcker att vara en bra kompis. Det är faktiskt, som Doris säger, världens viktigaste jobb ...


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.