söndag 23 augusti 2020

BOK: Hundra (sidor) hundar - En presentbok att tugga i sig!


Författare: Lena Sjöberg
Titel: Hundra (sidor) hundar
Antal sidor: 100
Utgivningsdatum: 2020-08-13
Illustrationer: Lena Sjöberg
ISBN: 9789172262805
Förlag: Opal


Hundra sidor hundar. Det här verkar kanske vid första anblicken vara en extra tjock liten pixibok med hårda pärmar - Lena Sjöberg är ju känd för sina roliga barnböcker och illustrationer, och Opal är känt för fina barnböcker. Men det är avsett som en presentbok för vuxna. Dock - det finns många skämt i boken som får barn att fnissa! Som att en bandhund är en hund som lirar i ett band ... 


Boken är snarare småfniss än gapskratt. En pytonesk lemlästning av en människa (tänk: Monty Pyton and the Holy Grail) förklaras med att hunden bara vill leka ... Vissa teckningar har allt från upplägg till punchline i en bild. Ett ord, en hundbild. Godiset levererat. Klart slut. 

Andra skämt pågår i flera sidor --- som det misslyckade försöket att uppfostra en hund med helt fel metoder. Typ, vi måste ha ett utvecklingssamtal om vad du gjorde igår 17:30 ... Man kan inte tala till en hund som till en mellanchef. Hundar lever i nuet. Typ: "Mat! Nu! Äta! Mums! Slut. Paus. Har jag fått mat idag?!"

Det finns många matskämt --- som vad olika hundgester betyder på hundspråket. Allt betyder: Mat! Ge mig mat, jag vill ha mat, jag vill ha mer mat .... ! Fast en hund sitter och tänker på Kierkegaard istället för mat. Det där hade minsann aldrig hänt med köttbullemetoden! Man blir inte mätt på ångest och filosofi.

Många gånger påminner denna hund-iga presentbok om de populära och konstnärliga Får-böckerna .... (Får kramas, Får tacka, Får ha roligt ...) med mycket lek med ord. Som när en människa säger "Vacker tass" och hunden tänker "Smickrare där ..." för visst är tassen vacker! Och visst får man ha roligt med hundar (och får-hundar) också!

Hundra sidor hundar är en skämtsamling om hundar - men inte för hundar. De skulle nog snarare tugga i sig boken. Som en liten munsbit ... Bokslukare kan man vara på många sätt! 

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.