söndag 17 februari 2019

SCEN: Pippi på de sju haven - Suverän show på Intiman i Stockholm
Regi: Kålle Gunnarsson
Titel: Pippi på de sju haven
Speltid: 2 timmar, inklusive paus
Musik: Georg Riedel och Jan Johansson
Medverkande: Anngelina Rautalin / Hanna Holmgren, Meleah Myhrberg / Bella Edberg,
Oskar Norgren / Hugo Gummeson, Nils Boyer / Jonatan Falk, Kristian Ståhlgren, Anna Hallgren,
Martin Hallgren, Mathias Jonsson, Fredrik Vahlgren, Hélène Lindahl, Johnny Johansson, Emelie Junegren och Ludvig Ryman
Plats: Intiman vid Odenplan, Stockholm
Premiär: 16 februari 2019
Spelas: Hela våren

Vad får man göra med karaktären Pippi Långstrump? Är det okej att skapa nya historier om henne? Självklart, när resultatet blir så här bra! 

Astrid Lindgren ler säkert STORT från sin Himmelstron eller sin soffa i Nangilima (eller var hon nu befinner sig). 

Pippi på de sju haven har ett klockrent manus, Pippi, Tommy och Annika har så bra personkemi och piraterna är en komisk fullträff! 

Nya favoritpirater och musikalisk slapstick

Pirater går verkligen hem hos de små (och även hos de något större) teaterbesökarna. Det här piratgänget kan ge Johnny Depp och Pirates of the Caribbean (stor favorit hos barnen!) en match om att vara absolut roligast och att förvalta slapstick humorn. Dessutom kan de sjunga och dansa som få!

Men vad man mest av allt vill se är så klart en härlig, charmig, pigg och kavat Pippi --- och det får man! Hon är precis så där rödhårig och energisk och äventyrslysten som Pippi SKA vara!

Backar upp hjältinnan - och har egna personligheter

Tommy och Annika är sådana där perfekta bästisar som alla önskar sig, de backar upp hjältinnan hela tiden, samtidigt som de faktiskt har egna personligheter --- och det är inte ofta man ser det i Pippi-sammanhang. (Även i Astrid Lindgrens originalböcker kan Tommy och Annika verka som någon slags statister i sitt eget liv --- Pippi gör. Tommy och Annika tittar på.)

Föreställningen Pippi på de sju haven håller hög fart hela vägen igenom, och barnens intresse hålls uppe hela tiden. Teatern är rekommenderad från cirka 3-4 års åldern, men det är givetvis personligt hur gammal (eller ung) man ska vara för att uppskatta en teaterkväll eller teatereftermiddag.

Medelåldern i publiken är dock mycket låg och alla verkar ha riktigt roligt och den unga publiken trivs och hänger med i handlingen, och bättre betyg kan en teaterföreställning för barn inte få.

Inget knussel - Stora Tabberaset i denna produktion!

Mycket som görs för barn andas lågbudget, men det här är en riktigt fin och påkostad produktion som känns lyxig och extravagant. "Inget knussel", sa Emil i Lönneberga när han bjöd på Stora Tabberaset i Katthult --- och detta tycks även ha varit ledstjärnan för denna produktion!

Massor av fina dansnummer och bra musik levereras under föreställningens gång.

Barnen som spelar Pippi, Tommy, Annika och Marko är inte på scenen under alla föreställningar --- det finns två olika kvartetter som turas om att spela huvudrollerna. Det är bra för inlevelsen att det ÄR unga skådespelare i huvudrollerna, det är det som gör att det känns ÄKTA.

De vuxna piraterna och Pippis pappa återkommer dock varje föreställning!

Modern och tidlös Pippi Långstrump

Fin casting, full fart och pricksäker regi --- succé igen på Intiman! Som verkligen gör sig värdig epitetet Stockholms (och hela Sveriges?) bästa familjeteater!

Förhoppningsvis kommer Pippi på de sju haven också att segla ut på turné över Sverige, eller att ha ett litet gästspel i till exempel Göteborg eller Malmö. Teaterbesökare, som inte bor i eller kan ta sig till Stockholm för att se denna pärla, borde också få chansen till lite Lindgren-kul.

Det här är en modern men ändå tidlös Pippi Långstrump.

En helt ny story har sett dagens ljus --- och vilken upplevelse det är att vara med om den här resan!

Här kommer Pippi Långstrump - hurra! 

B. Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.