fredag 15 februari 2019

FILM: Smallfoot - Hjärtevärmande film om cool yeti!


Migo, Percy och Meechee.

Regi: Karey Kirkpatrick
Titel: Smallfoot
Manus: Karey Kirkpatrick, Clare Sera
Medverkande (röster original): Channing Tatum, James Corden, Zendaya, Common, LeBron James, Danny DeVito, Gina Rodriguez, Yara Shahidi, Ely Henry, Jimmy Tatro m.fl.
Medverkande (röster, svensk version): Michael Blomqvist, David Lindgren, Ellen Bergström, Linda Hedlund m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.
Aktuell: På DVD, BD och VOD, februari 2019


Smallfoot är en riktigt hjärtevärmande, cool och aktuell historia --- en tecknad film och musikal om vikten av tolerans, som man gärna ser om och om igen. I original är det Channing Tatum och Zendaya som sjunger de flesta sångerna. När Smallfoot är som bäst är det shownummer i klass med The Greatest Showman (där Zendaya också medverkade) --- eller den första Lego Filmen

Den inledande sången Perfection påminner faktiskt om Everything is Awesome och den aningslöse och positive unge yetin Migo har inledningsvis samma glada och obekymrade outlook på livet som den lille Lego-gubben Emmet. Fast där slutar liknelsen.

Effektiv medicin mot rädsla och fientlighet

Smallfoot har mer gemensamt med Lilla Spöket Laban, Nalle Puh och Heffaklumpen, Monsters Inc., Draktränaren, Hotell Transylvanien och andra böcker och filmer som understryker hur dumt det är att gå och vara rädd för Den Andre. Vi kan ju leva allesammans i fred och frihet och leka tillsammans och vara så lyckliga så!

Men där Smallfoot skiljer sig från ovan nämnda titlar är att den har ett medvetet modernt tilltal och tar upp allt möjligt som ligger i tiden,  som fake news, alternativa fakta, utrotningshotade djurarter, falska ledare och så vidare.

Alla skarvar - av olika anledningar

Folk som skarvar lite med sanningen finns på båda sidorna, både på yeti-sidan och människo-sidan. Yeti-världen har en ledare som viftar med stentavlor och kväser naturvetenskaplig forskning (och det viktiga upplysningsidealet!) hos sina undersåtar, till och med hos sin dotter, och människovärlden presenterar Percy Patterson, en programledare som gör vad som helst för att få tittarsiffrorna att gå upp ... Inklusive att klä ut sin assistent Brenda till en yeti, trots att Percy själv inte tror på yetis.

Och när det gäller yetis så tror de inte på människor - eller Smallfoots, som de kallas av yeti-folket.

Världen har fallit ur Den stora himmelsjakens rumpa

Yeti-världen finns högt uppe på ett berg ovan molnen i Himalaya, och huvudpersonen (eller huvudyetin) Migo är så stolt över sin by och deras traditioner. Hans pappas yrke är att varje gryning slå huvudet mot en gonggong, för att väcka den stora, gula himmelssnigeln, som varje dag kryper över himmelen och skänker ljus till oss alla. Världen är bergig och svävande, och under molnen finns det mammutar, hela vägen ner, och annars ingenting ... Varje dag måste mammutarna matas med isklot för att inte överhettas, och skaparen av hela denna underbara värld är Den stora himmelsjaken, ur vars rumpa hela världen har fallit.

Sanningen står skrivet i sten

Migo och alla andra yetis har sin tro, byggd på budskap ristade i stentavlor, som tolkas av byns hövding, stentavlorna utgör hela hövdingens klädsel och han skrider majestätiskt fram och läser lagen för alla sina undersåtar. Enda hotet mot hövdingens "sanningar" är att det finns en liten skara av yetis som inte tror på stentavlorna, och när Migo av misstag råkar se en Smallfoot och därmed ifrågasätter sanningshalten i stentavlorna (som säger att Smallfoot inte finns!) blir han adopterad av denna lilla skara av sanningssökare --- som leds av en supersnygg och smart tjej-yeti, som också. råkar vara hövdingens dotter ...
Alla är hjälten - ur sin egen synvinkel

Filmen är befriande fri från skurkar! Och man slipper ett evighetslångt "final battle"! Pris ske Den stora himmelsjaken ur vars rumpa vi alla har fallit och Den lysande snigeln som kryper över himmelen och sprider ljus över oss alla!

Alla karaktärer är faktiskt goda, innerst inne, och när de begår tveksamma handlingar så är det på grund av vissa (ur deras synvinkel) mycket goda anledningar.

Hur är det egentligen med mänsklighetens historia? Så fort vita män (upptäcktsresande genom tiderna) reste ut över jordklotet så verkade det resultera i att olika befolkningar plundrades eller förslavades eller utrotades eller sattes i reservat och trycktes undan. Och så många djurarter har utrotats --- eller är på väg att utrotas. Yeti-ledaren har faktiskt sina skäl att skydda sin värld, som är som ett slags oupptäckt naturreservat för yetis, och där det finns en hemlig, högt stående civilisation. Eftersom det är artisten Common som (i originalversion) levererar rap-låten om hur den vite mannen behandlat yetis genom tiderna ger detta texten en extra pregnans.

Ett modernt upplysningsideal i den bästa av världar

Det är för en gångs skull inte helt klart hur en mainstream familjefilm ska sluta. Ska Percy Patterson, TV-kändis, skuldsatt människa och yetins vän, avslöja dem alla, för tittarsiffrornas och pengarnas skull, eller ska han "göra det rätta" och låta deras gömda värld förbli gömd?

Eller är det alla yetis som själva kommer att avslöja sig, eftersom så många av dem är trötta på att leva med rädsla och gömma sig … ?

Migo är en härlig huvudperson, men favoriten i historien är  faktiskt Meechee, yeti-ledarens dotter och den som mest av alla ifrågasätter alla nedärvda "sanningar". Om Migo är som Voltaires Candide, övertygad om att han lever i den bästa av världar (tills motsatsen bevisas) så följer Meechee helt och hållet ett klassiskt upplysningsideal, och hon funderar över hur saker hänger ihop hela tiden. Det är faktiskt Meechee som har grundat ett eget upplysningssällskap, där medlemmarna försöker bevisa att de nedärvda stenarna är fel … och där medlemmarna är 50-50 tjejer och killar!

Snygg modern animering - som hyllar Bugs Bunny!

Animeringen då? Så snyggt gjord, speciellt med tanke på att snö är vitt och yetis är vita --- och ändå är denna film helt magiskt vacker, nästan i klass med Disneys Frozen! Och alla yetis har individuellt skapade olika typer av pälsar, och när yetipäls rör sig i vinden ser det så verkligt ut. De flesta yetis skulle kunna ställa upp direkt och  göra schamporeklam …

Sedan är det otroligt charmigt att man gått tillbaka till rötterna, till Bugs Bunny och Looney Tunes som alla älskar (och som alla är uppväxta med!) … karaktärerna i filmen Smallfoot har ovala Bugs Bunny ögon, och kan t.ex. befinna sig utanför ett stup och inte ramla förrän de upptäcker att repet inte sitter fast …

Klassiska "cartoon jokes" behöver inte förklaras

Sådana där klassiska "cartoon jokes" finns det gott om i filmen, sådana  som inte behöver förklaras för barnen, sådana skämt som INTE är referenser till filmer som bara vuxna har sett (och knappt ens det), utan rent fysisk komik som är skitkul och som tecknade figurer helt enkelt är bäst på … Sådant som man saknar i de flesta tecknade filmer idag, eftersom tecknade figurer tydligen ska uppföra sig mer och mer som riktiga skådespelare och riktiga djur.

Smallfoot är en härlig film att se på --- och att lyssna till! För att citera Migo: Perfection!

Det är härligt att slippa skurkar, långdragna final battles, referenser till filmklassiker för vuxna, ofullständiga slut och inbakad reklam för kommande filmer, leksaker eller annat.

Smallfoot står för sig själv, på sina egna fötter, och det är en film med ett väldigt stort hjärta.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.