onsdag 13 februari 2019

FILM: The Equalizer 2 - Mer Taxi Driver med Washington!


Melissa Leo och Denzel Washington spelar bästisar.

Regi: Antoine Fuqua
Titel: The Equalizer 2
Handling: Robert McCall skipar en obeveklig rättvisa för de utsatta och förtryckta – men hur långt kommer han att gå när det gäller någon han älskar?
Medverkande: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Orson Bean m.fl.
Manus: Richard Wenk.
Land: USA; 2018
Distribution: Sony Universal
Aktuell: på DVD, BD och VOD

The Equalizer 2 hade kunnat heta Taxi Driver 3. För även här körs det en faslig massa taxi. Men till skillnad från Taxi Deriver (med De Niro) och den första The Equalizer filmen, så handlar denna historia inte om att rädda minderåriga tjejer från trafficking.

Fast inledningsvis räddar faktiskt Robert McCall en minderårig tjej igen, denna lilla tjej har kidnappats av sin pappa, och mamman som äger Roberts favoritbokaffär, är otröstlig.

Robert är extremt teknisk kunnig på alla sätt och vis och ligger alltid steget före alla andra, men han är ändå så pass gammaldags att han handlar sina böcker i en vanlig gammal bokhandel! Det är väldigt charmigt! Och så läser han På spaning efter den tid som flytt, sörjer sin fru som gått bort, och hjälper folk, helt slumpmässigt ... Han pratar bland annat vett med en av grannarna en ung kille vars bror blev skjuten på väg hem från gymet ... bara för att något ville råna honom på hans gym-bag. Sådana scener är bra, och de påminner också om hur meningslöst våld är. Lillkillen vill ju gärna gå med i ett gäng och hämnas sin storebror, men det säger Robert stopp för, han pratar mera vett i killen och säger att hämnd är fel, man ska  gå vidare och leva vidare ...

Fast det är innan Roberts egen bästa vän (spelad av Melissa Leo, hon är helt utmärkt i rollen) blir mördad i Bryssel, där hon undersöker ett beställningsmord på en av hennes egna agenter och hans fru.

Då ger sig Robert ut och för att döda varenda en av alla de lejda mördarna ... och de är givetvis korkade nog att dela på sig! Precis som i ettan med The Equalizer

Det hela utvecklas till en vansinnigt långsökt halvtimme-trekvart med väldigt mycket hämnande våld. Robert har tydligen itne lyssnat på sina egna tal. Det konstigaste är att han bara tar itu med de lejda mördarna, inte den som har hyrt dem i Bryssel, och den personen eller organisationen kan ju vara ute efter många fler personer och även hitta nya hejdukar att hyra ... det är som om både Robert och filmen struntar helt i logiken, och man får aldrig veta varför det där mordet i Bryssel ägde rum ... och när en gullig kärnfamilj skjuts så att blod sprutar ut över bordduken och familjefotona, då väntar man sig liksom lite SVAR eller någon slags rättvisa för dem ... Men, som sagt, övermuftin kommer undan, och det viktiga är bara att Robert får avreagera sig på några hyrda lakejer och hämnas sin egen bästa vän. Alla andra, och allt annat, glöms bort längs vägen.

The Equalizer har blivit The Revenger.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.