söndag 17 februari 2019

FILM: Christoffer Robin och Nalle Puh - Charmig comeback för kladdig nallebjörn!


Charmig återförening med Nalle Puh.

Regi: Marc Forster
Titel:  Christoffer Robin och Nalle Puh (Christopher Robin)
Medverkande: Jim Cummings (Nalle Puhs röst i originalversionen) och Ewan McGregor m.fl.
Land: USA, UK, 2018
Distribution: Walt Disney Home Entertainment
Aktuell: PÅ DVD, BD och VOD februari 2019.


I original heter filmen Christoffer Robin och Nalle Puh bara Christopher Robin. Den svenska titeln är onekligen bättre (förutom den underliga försvenskade stavningen av namnet Christopher). För det är ju Nalle Puh vi vill se! 

Även i alla de tecknade Nalle Puh filmerna är det ju Nalle Puh vi vill se, och Christopher Robin är bara en irriterande lillgammal unge som står i vägen för alla de djur och leksaker som barn så gärna fantiserar om är deras egna ...

De första 7 minuterna och 33 sekunderna av filmen är fantastiskt bra. Det är så snyggt gjort att man tror att leksakerna och djuren lever sitt eget hemliga liv i Sjumilaskogen! Kanin och Uggla spelas av "riktiga djur" (animerade) och leksakerna spelas av animerade leksaker. Nalle Puh har rätt röst, samma som i alla filmerna (alltså i engelskt original) och han är också en kombination av väldigt vitsig och väldigt smart, fast han tror själv att han är en björn med väldigt liten hjärna.

Det är så att man önskar att Nalle Puh och hans djurvänner hade fått en alldeles egen film, i samma stil som Jon Favreaus Djungelboken (den filmen är så bra!) och fått ta ut svängarna ordentligt i en live-action film!

Senare i år kan vi ju se fram emot Dumbo (av Tim Burton) och Lejonkungen (av Jon Favreau) på bio. Live-action tecknad film är det nya svarta!

Tyvärr så tappar barnen intresset när det ska handla om "den store grå gubben" (alltså Ewan McGregor som en vuxen Christopher Robin) och det är långa, långa scener på "the office" som verkar höra hemma i en helt annan film eller TV-serie. Här tappar man målgruppen rejält.

Men intresset kommer tillbaka när Nalle Puh dyker upp och gör en Paddington, det vill säga försöker att anpassa sig till det moderna storstadslivet samtidigt som han trashar Christopher Robins hem i jakt på honung, och lämnar kladdiga tass-avtryck överallt. Marmelad eller honung - vad är kladdigast?

Sedan är det också väldigt kul när alla vännerna återförenas i Sjumilaskogen, och Nalle Puh fäller några av sina roligast repliker. "Efficiency" uttalar han som "a fish in the sea". Tao enligt Puh är en bok som blivit en bästsäljare, och den här filmen uppvisar massor av Tao enligt Puh!

Filmens klimax utspelar sig tyvärr under ett långdraget och långsökt board meeting på Christopher Robins tråkiga och grå arbetsplats, och INGET board meeting väntar så länge på att huvudpersonen (alltså Christopher Robin) ska dyka upp och få sin personliga revansch!

Musiken är väldigt bra, man har återanvänt mycket av det som barnen känner igen från Nalle Puh filmerna --- och även den nyskrivna slutlåten av  Richard M. Sherman  --- där han själv sitter och spelar piano på stranden, medan leksakerna solar sig! --- låter som en trallvänlig klassiker.

Miljöerna är oftast väldigt fina och brittiska (man har filmat på plats i Storbritannien), det känns som att man är på besök i den riktiga Sjumilaskogen med sina hedar och ljunglandskap (och plötslig dimma! och regn!) och gatorna i huvudstaden ser ut som gammaldags engelska gator, komplett med gamla fina bilar och röda telefonhytter.

Nu väntar vi bara på att Nalle Puh och de andra leksakerna och djuren ska få sin egen live-action film! Det är de helt klart mogna för! 


Visst kan vi få vår egen film?! Här syns alla filmstjärnorna i Sjumilaskogen!

 BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.