måndag 4 februari 2019

FILM: The Lego Movie 2: The Second Part - Everything is still awesome!


Kaffepaus i nya Lego-filmen!

Regi: Mike Mitchell
Titel: The Lego Movie 2: The Second Part
Manus: Phil Lord, Christopher Miller
Medverkande (röster, original): Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish,
Stephanie Beatriz, Charlie Day, Alison Brie, Nick Offerman, Maya Rudolph m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Warner Bros. Pictures

Den splitternya Lego-filmen bygger utan omsvep vidare på The Lego Movie, och under filmens gång avslöjas Lucys naturliga hårfärg och att det är hon som skrivit den enerverande popsången Everything is Awesome! och dessutom får vi svar på  den brännheta frågan som vi alltid har ställt oss: Är Duplo-bitar onda?

The Lego Movie slutade med en cliffhanger --- och ett existentiellt hot mot Lego-världen Bricksburg. Pojken Finn i den verkliga världen får reda på att från och med nu kommer hans lillasyster Bianca också att få leka i Lego-källaren. Hans maskulina Lego-figurer blir livrädda när invånarna från Planet Duplo landar i Bricksburg!

Nu har fem år gått sedan den första filmen och lillasyster Bianca tar med sig Lego-figurer från källaren upp till sitt rum, för att leka med dem. Storebror Finn blir allt mer frustrerad. Bianca leker ju inte med Lego på rätt sätt!

I Lego-universum är alla förtvivlade över röran, alla utom Emmet det vill säga, han är lika glad och uppåt som vanligt. Men när hans bästa vänner, inklusive Lucy och Batman, kidnappas, så måste han göra en hjälteinsats för att försöka rädda dem ...

The Lego Movie och även The Lego Batman Movie utspelade sig i Finns Lego-fantasi. Nu, i den här filmen, växlar man point-of-view mellan Finn och Bianca. Och ibland är det oklart vem som hittar på skeendet. Eller kan det vara så att Lego-figurerna har en egen fri vilja, oberoende av de människor som skapat dem och byggt upp deras värld?

Den nya Lego-filmen blir mer och mer lik Toy Story filmerna. Plötsligt har Lego-figurerna fått superkrafter och kan röra sig och hitta på saker överallt i huset, alltså utanför Lego-spelplanen där de brukar hålla till, och utan att någon leker med dem. Precis som i Toy Story så är den stora skräcken att bli bortglömd ... Och att hamna i "storage". Ordet uttalas som ett franskt ord!

Emmet har också mardrömmar om Ar-mom-ageddon. Alltså att "mom" ska ta alla Lego-figurer och alla Lego-bitar och sätta i "storage". Vilket är precis vad som händer när Emmet försöker spela hjälte på fel sätt i Lego-världen och när Bianca och Finn bråkar för mycket i den verkliga världen ...

Det blir inte någon harmoni förrän Bianca och Finn blivit sams, och då kan alla Lego-invånare leva fridfullt och lyckligt tillsammans. Finns Lego-Batman vill till och med gifta sig med en av Biancas Lego-figurer, Watevra Wa'Nabi ...

Det finns massor av nya karaktärer i den nya filmen och massor av referenser till olika filmer, som 2001: A Space Odyssey, Mad Max och The Matrix, men även referenser till filmer som barnen känner igen, som de olika Toy Story filmerna, Trolls och Jurassic Park och Jurassic World --- vilket är lite extra kul eftersom Chris Pratt var med i Jurassic World filmerna och han gör Emmets röst i originalversionen av The Lego Movie 2, och även rösten till Emmets macho dubbelgångare.

Det sämsta med den nya Lego-filmen är att den är mycket mer inkonsekvent än tidigare Lego-filmer, den håller sig inte till de tidigare Lego-reglerna för vad Lego-figurerna klarar av, och så finns där en väldigt långsökt och rörig intrig med en tidsmaskin. På det hela taget är det väldigt mycket "plot" och väldigt många "plot twists" och långrandiga och långsökta förklaringar som ska klämmas in i slutet av filmen.

Blinka, och du har missat något. 

Ruth Bader Ginsburg finns förresten med som Lego-figur i filmen och snart kommer även en biopic om hennes liv gå upp på bio: En kvinna bland män. Vad är störst - att bli Lego-figur eller att få en egen film?

Phil Lord och Christopher Miller ligger återigen bakom Lego-manuset, Mike Mitchell, som är mest känd för den framgångsrika och trallvänliga filmen Trolls, har regisserat.

Den nya Lego-filmen har ett annorlunda utseende än de tidigare Lego-filmena, vilket förklaras av att Bianca, som är en tjej, leker annorlunda med Lego, och tjejer petar in vilka material som helst i leken (vilket syns i filmen). Verkligen? Jag som trodde att det var Mike Mitchell som fått en massa tygbitar och andra rester över från Trolls, och så petade han in dem i den nya filmen ...

B.Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.