söndag 17 februari 2019

FILM/TV: Castle Rock - Spänning för fler än Stephen King-fans


Bill Skarsgård i ny Stephen King roll, efter Pennywise i Det (It).

Titel: Castle Rock
Av: J.J Abrams, Stephen King m.fl.
Baserad på: Stephen Kings berättelser
Medverkande: André Holland Melanie Lynskey, Bill Skarsgård, Jane Levy, Sissy Spacek m.fl
Land: USA; 2018
Distribution: Warner Bros.
Aktuell: På DVD, BD och VOD

En klassisk, gammaldags kamp mellan ondska och godhet, i en liten stad som är omgivet av mörka John Bauer skogar ... här lurar mer än Tomtar och Troll!

Den här grymt snygga serien, med bland annat Bill Skarsgård i en huvudroll, finns nu på DVD och VOD. Castle Rock (av Hulu) sänds i Sverige också på HBO Nordic.

Inspirationen i serien är från skräckförfattaren Stephen Kings universum, och serien är skapad av Sam Shaw och Dustin Thomason (Manhattan). Stephen King står som exekutiv producent, liksom J.J Abrams (har han inte varit helt upptagen med Star Wars?).

Liksom många av Stephen Kings tjocka böcker så utspelar berättelsen sig i ett fiktivt Maine, och här heter den lilla staden Castle Rock (precis som serien).
Första gången som Castle Rock dök upp var i romanen Död zon från 1979. 

Castle Rock är en liten stad som har en rik en historia som omfattar  ovanligt många mord.

Castle Rock har packat korgen full med påskägg för fansen. I introduktionen finns
Staden som försvann, Varsel och Den gröna milen och under ett avsnitt får vi till exempel se avsnitten tidningsurklipp som handlar om en galen hund som rusar genom staden (alltså en referens till den bästsäljaren Cujo, som handlade om en rabiessmittad hund) ... 

Man behöver dock inte vara Stephen King fan eller skräck-fan för att gilla den här serien. Det här är inte skräck på högsta nivå, mer medel-otäck-nivå, och som sagt det är skräck på gränsen till sagor och fantasy. (Jag håller ju på att sagor var den allra första skräckgenren --- det här var R-rated underhållning, innan TV och video och bio uppfanns! och definitivt inte för barn!).

Serieskaparna har gått in för att få till en jämntjock kuslig atmosfären med en värld med tidsresor, krockande världar och allmänt mystiska grejer, någonstans i mötet mellan vetenskap och vidskepelse gör att man bland annat tänker på Lost. Och den lilla staden med alla mord får tankarna att gå till Who Killed Laura Palmer ... Nu vet ju alla att Lost slutade i en enda röra och inte fick man svar på något vettigt om Laura Palmer i den där andra tokhyllade serien heller.  Men man kan ju hoppas att denna serie håller ända in i mål, och inte bara slutar med en enda röra.

När Castle Rock säsong ett slutar verkar det dock som om att man sparat på mycket av spänningen till säsong två. Och att teamet har en plan verkar ju lovande!

Just nu ligger Castle Rock på "rekommenderas"! Och inte bara på grund av Bill Skarsgård, som gör något mycket obehagligare än att spela clown i den här serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.