torsdag 14 februari 2019

FILM: Draktränaren 3 - How to Train Your Dragon: The Hidden World

Astrid och Hiccup flyger med drakar i The Hidden World ...

Regi: Dean DeBlois
Titel: Draktränaren 3
Originaltitel: How to Train Your Dragon: The Hidden World 
Manus: Dean DeBlois
Röster i originalversionen: Hiccup: Jay Baruchel, Astrid: America Ferrera, Grimmel: F. Murray Abraham, Valka: Cate Blanchett, Stoick: Gerard Butler, Eret: Kit Harington m fl.
Svenska röster: Hicke: Jesper Adefelt, Astrid: Norea Sjöquist, Grimmel: Niklas Falk, Valka: Susanne Barklund, Tryggvåld: Johan Hedenberg, Eret: Björn Bengtsson m fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Universal Pictures

Det är inte många trilogier som håller hela vägen. Draktränaren är det lysande undantaget från regeln.
Det här är inte bara slutet på en filmtrilogi, det här är slutet på en franchise. Åtskilliga drakfans har följt vikingarna Hiccup och Astrid, draken Toothless och alla de andra drakarna, säsong efter säsong på TV och DVD-utgåvor. Att säga hej då till denna lukrativa drakvärld är både modigt och bitterljuvt. 

Medan så många tecknade figurer lever i en evigt frusen värld och aldrig utvecklas (som Kalle Anka och Knattarna, Bart Simpson, familjen i The Incredibles och så vidare) så har Draktränartrilogin skapat en av de bästa och mest storslagna story arcs som finns, när det gäller karaktärsutveckling. Huvudpersonerna växer upp, utvecklas, förändras ... precis som verkliga människor (ja, faktiskt mer än de flesta "verkliga människor" som figurerar i live action filmer på bio idag).

Regissören och manusförfattaren Dean DeBlois har återigen gått till källan och hittat inspiration i
Cressida Cowells framgångsrika barnböcker (det finns ett dussin böcker i Draktränarserien) och i huvudrollerna (originalröster) finns återigen Jay Baruchel och America Ferrera som Hiccup och Astrid. Vid det här laget har de båda mänskliga huvudpersonerna i serien hunnit bli ledare för sin vikingaby Berk, där människor och drakar lever sida vid sida, i en perfekt harmonisk utopi.

Men säg den lycka som varar. I den här filmen kommer vår vikingaby, med alla bekanta vikingar och drakar, att drabbas av sitt största hot någonsin. Det verkar inte längre möjligt att leva sida vid sida med drakar, drakarna måste skyddas från den onde skurk som vill kidnappa och förslava dem alla, och den perfekta hemliga platsen för ett naturreservat för drakar är The Hidden World, som det hintas om i originaltiteln.
Drakar på dejt.
Men Hiccup och hans älskade drake Toothless har egentligen en ännu större utmaning att ta itu med, något som verkligen hotar att för evigt slå sönder deras bästa-vänner-för-evigt-pakt. Toothless blir kär. I en vacker, vit nattfasa. Hitintills har man trott att Toothless var den siste draken av arten nattfasa, som fanns kvar. Den intensiva uppvaktningen som Toothless inleder är både rörande och humoristisk och deras första dejt, när de flyger iväg tillsammans, bjuder på trollbindande vackra scener, helt utan dialog.

2010, 2014, 2019. Man har verkligen inte skyndat sig med att pumpa ut Draktränaren-uppföljare på bio, man har tagit sin tid, låtit både karaktärer och idéer mogna, och arbetat fram en animering som är så snyggt och så magiskt gjord, att det verkligen fångar känslan av att flyga in i en annan värld på en drakrygg. Speciellt på 3D och IMAX visningar.

En episk trilogi har fått ett episkt slut --- och visst känns det sorgligt och bitterljuvt att säga hej då. Men en eloge till filmskaparna som slutar när de är på topp och har presterat en magisk och fantastisk och helt episk final. De skulle kunna ha mjölkat denna kassako länge till. Men de lämnar drakarna med sin värdighet på en mystisk och mytomspunnen plats --- där de förmodligen lever lyckliga i alla sina dagar, precis som i en klassisk saga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.