torsdag 14 februari 2019

FILM: Crazy Rich Asians - Den bästa romantiska komedin på över ett decennium!

Regi: Jon M. Chu
Medverkande: Constance Wu, Henry Golding, Gemma Chan, Nico Santos, Lisa Lu, Awkwafina,
Ken Jeong, Michelle Yeoh m.fl
Manus: Peter Chiarelli, Adele Lim,  baserat på boken: Crazy Rich Asians av Kevin Kwan
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.

Happy Valentine's Day!

Crazy Rich Asians (baserad på Kevin Kwans succéroman) är den bästa romantiska komedin på över ett decennium! Den lyckas med vad de flesta så kallade rom-coms misslyckas med: att vara rolig. Och att vara romantisk. Dessutom är filmen spännande och har kvar romanens multiple point-of-view berättande, så man för följa Eleanor, Rachel och Astrid och sympatisera med deras olika synsätt. Fast Rachel är ju fortfarande huvudperson i denna Askunge-saga, som utspelar sig till stor del i Singapore!

Det är så himla skönt att inte se New York (en gång till!) och att få njuta av helt nya och spektakulära miljöer!

Dessutom är det mycket som är verklighetstroget (ovanligt i rom-coms). En av mina svenska kompisar var just i Singapore och hälsade på en vän från Uppsala tiden --- och givetvis skulle svenskarna bjudas på det allra bästa och inkvarteras på ett femstjärnigt hotell, som familjen ägde! Som tack för hur snälla de varit mot den utländske studenten i Uppsala …

Sedan stämmer det också att många hittar varandra under studietiden, en av mina vänner, Alvin Pang (känd Singapore-poet idag), hittade sin tillkommande i Cambridge --- de var båda från Singapore, men gick i skolan i England (vilket också är vanligt). (Ingen av dem är dock en Crazy Rich Asians typ - de personer från Singapore som jag träffat har bara varit vanlig medelklass.)

En av de bästa scenerna i filmen är helt enkelt när fyra kompisar träffas i Singapore och köper god mat tillsammans i olika gatustånd. Det är sånt man gör när man träffas (oavsett om man är crazy rich eller inte!) Asiatisk mat är i alla fall crazy good!

Crazy Rich Asians är en kul film som är skriven av folk som kan sin sak och även om filmen så klart har ett amerikanskt perspektiv med att hitta sina drömmar och följa sin passion blah blah blah (man förstår Eleanor när hon är irriterad på amerikaner!) så finns här också ett syrligt och annorlunda perspektiv som gör att även vi som är cyniker och inte gillar rom-coms i vanliga fall, kan ha kul med den här filmen.

Den får högsta betyg i sin genre!

Extra plus: alla kvinnliga karaktärer i filmen är drivande, medan männen har ögongodis-rollerna, och ingen av kvinnorna  i filmen behöver “räddas” av en man vilket ju är ett ack så vanligt grepp i traditionella rom-coms.

Köp denna till Alla Hjärtans Dag --- finns på DVD, BD och VOD! --- och ha det riktigt kul!

Akwafina är helt underbar i sin biroll som en “Asian Ellen”!

Nu väntar rom-com fans bara på att Sex And The City ska göra comeback, med titeln Crazy Rich White People.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.