måndag 25 februari 2019

FILM: Från Bästa film till Bästa skådespelare – Här är årets stora Oscarsvinnare!


Red dress - Green Book - Big Winner!

Från Bästa film till Bästa skådespelare – Här är årets stora Oscarsvinnare!

Ett står klart, utan någon som helst tvekan, nu när den 91:a Oscarsgalan är över: Oscarsakademin älskar verkligen drottningar!

Kvällens stora "Killer Queens" var Olivia Colman, Rami Malek och ... Queen.

Elizabeth, Elizabeth och Anne

Olivia Colman belönades med priset för bästa skådespelerska och blev därmed den tredje brittiska skådespelerskan som belönats för ett drottningporträtt, efter Helen Mirren och Judi Dench. Fint sällskap! Olivia Colman höll ett emotionellt tal, där bland annat idolen Glenn Close tackades --- även hon Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Nominerad för sjunde gången! Close var favorittippad för sin rolltolkning i Björn Runges The Wife.

En tiondels favoritutdelning 

The Favourite har framstått som den stora favoritfilmen under prissäsongen, men på Oscarsgalan fick The Favourite nöja sig med att ta hem ett enda pris, av hela tio nomineringar.

Det andra "drottningporträttet" som belönades under kvällen var en stor förhandsfavorit. Bästa manliga huvudroll gick till Rami Malek för rollen som Queens sångare Freddy Mercury i filmen Bohemian Rhapsody. Malek har i stort sett gjort rent hus på alla prisgalor under säsongen. Malek underströk i sitt tacktal hur både han själv och Mercury levt sina liv som"first generation immigrants" till strävsamma föräldrar  --- och i och med kvällens vinst blev Malek den förste "Arab-American" som belönats med en Oscar.

Alla blir inte Champions

Queen inledde även själva Oscarsgalan med att rocka loss --- Rami Malek och Lady Gaga och Javier Bardem såg ut att njuta i fulla drag, medan Bradley Cooper såg mer avvaktande ut (möjligen undrade han varför inte låtar från filmen A Star is Born hade valts ut för att öppna hela showen?).

We Are The Champions är ett positivt sätt att inleda en kväll på --- men Oscarsgalan slutar ändå med att 80% av de nominerade går hem utan något pris.

Avtagande stjärnglans

A Star is Born och First Man tillhörde de favoritfilmer som tappat momentum under prissäsongen (de fick nöja sig med ett litet pris vardera), medan svartvita favoriten Roma har hållit hela vägen in i mål.

Netflix filmen belönades med prisen för bästa regi och bästa foto --- båda signerade Alfonso Cuarón (det är första gången som samma person får en Oscar i dessa två kategorier under samma kväll). Alfonso Cuarón har tidigare vunnit en bästa-regi-Oscar för filmen Gravity. Roma vann även priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

Grön road movie tog hem spelet

Priset för bästa film gick däremot Roma förbi --- det gick till Green Book. Som även kammade hem prisen för bästa originalmanus och bästa manliga biroll. Mahershala Ali har nu ett matchande par Oscarsstatyetter --- han belönades för bästa manliga biroll även 2017, för sin roll i Moonlight.

Bästa kvinnliga biroll gick till Regina King, för rolltolkningen i filmen If Beal Street Could Talk.

Peter Farrellys drama Green Book framstår som kvällens stora vinnare, tillsammans med
Bohemian Rhapsody, som slog kvällens rekord med hela fyra Oscarsvinster, och Roma --- och, faktiskt, Black Panther.

Svensk vinst med Black Panther

Black Panther är den första superhjältefilm som nominerats i kategorin Bästa film. Filmen vann hela tre Oscarsstatyetter --- Marvels allra första Oscarsstatyetter --- och en av dem gick till svenske Ludwig Göransson för musiken.

Superhjältefilmen Spider-Man: Into The Spider-Verse blev bästa animerade film --- det är första gången på sex år som priset inte går till en Disneyfilm eller en DisneyPixarfilm --- men bästa animerade kortfilm gick till DisneyPixarfilmen Bao, som visades som förfilm till The Incredibles 2.

Vem är värd att bli värd?

Den 91:a Oscarsgalan såg ibland ut som en lång audition för vem som ska bli värd nästa år ---
inledningen serverades av komikertrion Amy Poehler, Maya Rudolph och Tina Fey, och senare under kvällen dök den Oscarsnominerade Melissa McCarthy upp och gjorde en parodi på drottningrollen i The Favourite.

Diamonds Are A Gaga's Best Friend

Lady Gaga verkade uppriktigt glad över att gå på röda mattan tillsammans med sin nyfunna kompis Olivia Colman och över att få en Oscar för sin sång Shallow, från filmen A Star is Born. Det blev kvällens enda Oscarsvinst för den filmen.

Lady Gaga var återigen mest uppseendeväckande på röda mattan, men sin klassiska Hepburn-look och stora Tiffany-diamant, värd 30 miljoner dollar. Kändisdiamanten var även med i  Audrey Hepburn klassikern Breakfast at Tiffany's.


Roligast under kvällen: Olivia Colmans oförställda glädje --- och att The Favourite belönades med åtminstone ett pris!

Mest synd: Att man inte kan få njuta av bästa (icke-engelskspråkiga) film, bästa regi och bästa foto på bio. Film är bäst på bio --- och bästa foto är snyggast i stort format.


Vinnare på Oscarsgalan 2019:

Bästa film: Green Book

Bästa regi: Alfonso Cuarón - Roma

Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman - The Favourite

Bästa manliga huvudroll: Rami Malek - Bohemian Rhapsody

Bästa kvinnliga biroll
: Regina King - If Beale Street Could Talk

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali - Green Book

Bästa originalmusik
: Ludwig Göransson - Black Panther

Bästa originalsång: "Shallow" från A Star Is Born - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt och Benjamin Rice

Bästa originalmanus: Green Book - Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly

Bästa manus efter förlaga: "BlacKkKlansman -  Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee

Bästa foto: Roma - Alfonso Cuarón

Bästa klippning
: Bohemian Rhapsody - John Ottman

Bästa makeup: Vice - Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia DeHaney

Bästa kostym
: Black Panther - Ruth E. Carter

Bästa scenografi: Black Panther - Hannah Beachler

Bästa specialeffekter: First Man - Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles och J.D. Schwalm

Bästa ljud: Bohemian Rhapsody -  John Warhurst, Nina Hartstone

Bästa ljudeffekter: Bohemian Rhapsody - Paul Massey, Tim Cavagin och John Casali

Bästa icke engelskspråkiga film: Roma (Mexiko)

Bästa animerade långfilm: Spider-Man: Into The Spiderverse

Bästa animerade kortfilm: Bao - Domee Shi, Becky Neiman

Bästa dokumentär: Free Solo - Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes, Shannon Dill.

Bästa kortfilm
: Skin - Guy Nattiv, Jaime Ray Newman.

Heders Oscar: Marvin Levy, Lalo Schiffrin, Cicely Tyson

Irving G Thalberg Award: Kathleen Kennedy och Frank Marshall


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.