tisdag 19 februari 2019

Nevermoor: Wundersmeden - Morrigan Crow & den hemliga kraften - En fantastisk bok att älska!

Författare: Jessica Townsend
Titel: Nevermoor: Wundersmeden - Morrigan Crow & den hemliga kraften
Serie: Nevermoor (del 2)
ISBN: 9789155266059
Förlag: Bokförlaget Semic
Utgivningsdatum: 2019-02-14


Älskar den!

Det här är en bok och en värld som man bara vill vara ifred med och sträckläsa! Mer än en gång!

Utgivningsdatum: Valentine's Day (Alla Hjärtans Dag) --- och vad kan vara en bättre present än att äntligen få lägga vantarna på den andra delen av succéserien Nevermoor! Man vill ju så gärna veta hur det ska gå för Morrigan Crow!

Snabb recap vad som hände i bok ett i serien:

Morrigan Crow är född med en förbannelse: Att föra otur med sig. Allt är Morrigan Crows fel, från hagelstormar till ett misslyckat syltkok. Och enligt förbannelsen kommer hon också att dö på sin elvaårsdag.

Men liksom Harry Potter blev räddad av Hagrid (plus ett magiskt paraply) så kommer även här någon till undsättning på elvaårs-dagen. Jupiter North. Även han med paraply i högsta hugg. I Nevermoor använder man paraplyer att resa med (mycket miljövänligt, och kul att någon följer Mary Poppins utmärkta exempel!)

Jupiter North tar med Morrigan till den mystiska staden Nevermoor - som gett hela bokserien sitt namn.

Jupiter har valt ut Morrigan till Wundersamfundet, Nevermoors mest svåråtkomliga skola (den här bokens Hogwarts). Hon ska alltså tävla mot hundratals andra barn i svåra, farliga prövningar (som i "the triwizard tournament", fast farligare).

Alla tävlande har en extraordinär talang av något slag.

Fast Morrigan vet inte vad hennes talang är. Utom otur. Och det kan väl knappast kallas en talang?

Om hon inte klarar prövningarna blir hon utkastad ur Nevermoor - och då kan hon inte undkomma sitt dödliga öde ...

Slut på recap!

Spoilervarning här (om du inte läst ettan): Morrigan överlever!

Och hon blir antagen till den fina skolan, tillsammans med åtta andra elever --- de har inte så stora klasser i Nevermoor som på Hogwarts, och inte lika stor tolerans - det gäller inte med lite anlag för magi för att komma in, man måste vara absolut världsbäst på någonting.

När bok två börjar TROR alltså Morrigan att allt är frid och fröjd och klappat och klart. Men icke.
Morrigans talang är att hon är en Wundersmed och eftersom typ alla Wundersmeder genom historien har varit superonda (i alla fall enligt den skeva och selektiva historieskrivning som Nevermoor kör med) så är alla otroligt rädda för henne. Alla som vet om det, det vill säga. De flesta vet inte vad det är som är så speciellt med Morrigan, och eftersom hon inte får yppa ett ord om det, tror de flesta att hon är en stor, fet, nolla.

Eftersom Morrigan, till skillnad från de åtta andra i klassen, inte får tillfälle att lära sig om sin talang, så verkar skolan ganska värdelös, ur Wundersmed-synvinkel.

Så många böcker handlar om hjältar, utvalda goda hjältar --- och Morrigan Crow verkar snarare vara utvald till att bli antihjälte eller skurk. Det är bara Jupiter North som tror på Morrigans inneboende godhet ...

Det här är en bokserie från Australien som känns mycket brittisk, Morrigan bor på Jupiter Norths mysiga hotell (när hon inte är i skolan) och njuter av världens godaste scones ...

Likheterna med Harry Potter serien är uppenbara, men också skillnaderna. Morrigan har inte lätt för att få vänner (eller att ens hitta folk som tolerar henne) och det här är snarare historien om en ung Voldemort istället för en ung Harry Potter.

Om alla tror att en ung person är född ond --- kommer hon då att bli ond? Har hon en chans? Har hon ett val?

Däri ligger mycket av spänningen.

Och vilket inspirerat världsbygge det här är, med extra mycket extra allt!

Ett helt surrealistiskt hotell, jättestora magnifika katter, enhörningar, drakar , magiska paraplyer och ett Wunderground transport system - som liksom "the underground" i London går helt under jorden. "Mind the gap!"

Vissa scener bara skriker efter att bli film. Lägg till detta smart och oemotståndligt busig humor, massor av oförutsedda överraskningar och vändningar i handlingen och en superskurk som inte går av för hackor ... Och som faktiskt är en av de få i boken som är TREVLIG mot Morrigan Crow!

Men berättelsens hjärta är hela tiden Morrigan och hennes uppdrag: att hitta sig själv, sitt mod och sin identitet. Alla barn förtjänar hopp. Även de --- ja, särskilt de --- som tror att de är dödsdömda och onda och fördömda.

Missa inte denna magiska och sagolika och fantastiska serie!
B.Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.