fredag 15 februari 2019

FILM: Book Club - Stark laguppställning med vintage skådespelerskor!Regi: Bill Holderman
Titel: Book Club
Manus: Bill Holderman, Erin Simms
Medverkande: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy García, Don Johnson, Craig T. Nelson, Richard Dreyfuss m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Nordisk Film
Aktuell: Ny på DVD, BD och VOD februari 2019

Diane Keaton som filmens berättare Diane, Jane Fonda som den sexiga hotellägaren Vivian, Candice Bergen som den cyniska domaren Sharon Myers och Mary Steenburgen som den snälla och lyckligt gifta kändiskocken Carol Colby. Det där är den illustra laguppställningen i filmen Book Club

Personerna i filmen verkar vara löst baserade på Sex and the City karaktärerna: Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte, i tur och ordning. Fast alla huvudrollsinnehavarna i Book Club är över 65, och det är inte ofta man ser så många huvudroller för "vintage actresses" i en och samma film, och bara det gör att filmen är värd att uppmärksamma!

Tillsammans har dessa fyra skådespelerskor varit med i massor av bra och numera klassiska filmer, främst från 1970-och-80-talen. Diane Keaton rockar fortfarande sin Annie Hall look och Jane Fondas karaktär jobbar längre än 9 till 5. Mary Steenburgens karaktär minns sin ungdom och hur förälskade hon och maken var då, och önskar sig en tidsmaskin (Tillbaka till framtiden 4?).

Mycket lite av handlingen handlar om att läsa och diskutera böcker. Man får veta så mycket att de fyra väninnorna har setts och läst böcker tillsammans ända sedan Erica Jongs Fear of Flying var en nyhet i boklådorna.

Årets tema i bokklubben är böcker som har blivit film och efter att bokcirkeln inledningsvis har tagit sig igenom bästsäljaren som blev en film med Reese Witherspoon och en jättestor ryggsäck i huvudrollerna (Wild ) så presenterar Vivian sitt månadens val: Fifty Shades trilogin, som har filmats med Dakota Johnson i huvudrollen som Anastasia Steele. En kul meta-detalj: i filmen börjar Vivian dejta en gammal flamma som spelas av Don Johnson, Dakota Johnsons pappa i verkligheten.

När det gäller att skaka fram kärleksintressen till de läsande damerna så spar filmen inte på krutet utan skakar fram många av 1980-talets stora kändisar: Andy García (Gudfadern 3, De omutbara) spelar en pilot som får ihop det med Diane Keatons karaktär, och tillsammans har de en högtflygande romans som verkar tagen från filmen Out of Africa (också en 1980-tals klassiker) där Robert Redford och Meryl Streep flög iväg i ett flygplan och beundrade landskapet under sig, till smäktande musik. Richard Dreyfuss (känd redan på 1970-talet, från Spielbergs Hajen och Närkontakt av tredje graden) får turen att dejta Candice Bergens modelltjusiga domare och Don Johnson (Miami Vice) är som sagt vikt för Jane Fondas tuffa hotellägare.

Mary Steenburgen har den otacksammaste karaktären att spela, kocken Carol, som alla tror är lyckligt gift, men i själva verket går äktenskapet med Bruce (Craig T. Nelson) på sparlåga.

Fifty Shades-författaren E. L. James och hennes man Niall Leonard gör förresten en cameo tillsammans, som de hundrastande grannarna till Carol och Bruce.

Filmen Book Club tar upp många svåra frågor, som varför kvinnor alltid förväntas ställa upp för sina familjer, även när alla familjemedlemmarna är vuxna, och varför kärlek anses vara bara för en viss åldersgrupp och en viss kroppstyp, i alla fall i Hollywoodfilmer ... och detta är en Hollywoodfilm som vågar gå utanför de uppställda ramarna, i en ganska snäll romantisk komedi, där det enda barnförbjudna är mängden vin som konsumeras. Förmodligen är det bara saft och tranbärsjuice i glasen, annars hade ingen kommit ihåg sina repliker!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.