onsdag 4 april 2018

Mordet på Orientexpressen och de 6 bästa filmerna av Agatha Christie!

Kenneth Branagh som Hercule Poirot - ombord på den lyxiga Orientexpressen! (2017)

April är en ovanligt bra månad för Agatha Christie filmatiseringar! En av de bästa och mest stjärnspäckade filmerna någonsin - Mordet på Orientexpressen - kan ses om och om igen!

Framgången går som tåget!

Det har funnits många framgångsrika filmatiseringar av Agatha Christie mysterier genom tiderna - här är en lista på de sex bästa klassiska filmerna. Åklagarens vittne (gammal klassiker med Marlene Dietrich som det omtalade vittnet) släpps också på DVD under april månad. Liksom en en annan gammal klassiker med Peter Ustinov som Poirot ...

April månad kommer att bli en av de bästa deckarmånaderna på länge!

Detektivromanernas drottning är efter William Shakespeare världens bäst säljande författare, med 2,5 miljarder sålda böcker – bara på engelska. Den produktiva britten gav ut sin första bok 1920 och skrev därefter ett åttiotal romaner och novellsamlingar, som med sina spännande krimgåtor fängslade läsarna.

Här är några berömda böcker som blivit nästan lika berömda som filmer:

...och sen var ingen kvar (1945)

Tredelade Och så var de bara en från 2015 var en riktigt mastig TV-deckare, men ...och sen var ingen kvar är utan konkurrens den bästa filmversionen av Agatha Christies berättelse om tio främlingar som bjuds in till en ö av en mystisk värd, och där mördas en efter en. Boken – som länge gavs ut i Sverige under titeln Tio små negerpojkar - har sålt i runt en miljon exemplar och är därmed en av världens mest sålda böcker, alla kategorier. René Clairs film är mycket trogen originalet, förutom i slutet som är ett lyckligare alternativ till bokens – skrivet av Christie själv för sin teaterdramatisering.


Mord på ljusa dagen (1982)

Peter Ustinov spelade detektiven Hercule Poirot sex gånger. I krimmysteriet Mord på ljusa dagen, som på engelska heter Evil Under the Sun och är baserat på Christies roman från 1941, försöker han lösa mordet på en skådespelerska i en semesterresort i Balkan. Maggie Smith syns i en av de ledande rollerna i denna snyggt upplagda, och rätt så roliga, adaption.


4:50 från Paddington (1961)

I centrum för 4:50 från Paddington (mer känd under sin engelska titel Murder She Said) står Christies omtyckta romankaraktär Miss Marple, ljuvligt och komiskt spelad av Margaret Rutherford, som sedan porträtterade den nyfikna hobbydetektiven i fem filmer. I filmen, en lös adaption av Christies roman, ser hon hur en kvinna blir strypt ombord på ett tåg. När polisen inte vill tro hennes vittnesmål, inleder hon en egen utredning.


Döden på Nilen (1978)
1978 års filmatisering av Döden på Nilen lät sig inspireras av framgångarna med Mordet på Orientexpressen några år tidigare och tog en stjärnspäckad ensemble för inspelning på plats i Egypten. Där iklädde de sig rollerna som passagerare ombord på en lyxkryssning på Nilen, under vilken en rik arvtagerska mördas. Ustinov syns för första gången som Hercule Poirot.


Mordet på Orientexpressen (1974)Mordet på Orientexpressen tillhör Christies mest populära romaner och har likt Witness for the Prosecution, och många andra av författarens verk, filmatiserats flera gånger. Versionen från 1974 är den mest kända - innan Kenneth Branaghs moderna succé med att göra Poirot till sin egen franschise - och det är en adaption som Christie själv tyckte mycket om. Filmen fick 6 Oscarsnomineringar, bland annat för Paul Dehns manus och Albert Finneys huvudroll som Poirot. Vann en Oscar gjorde Ingrid Bergman, vars biroll blev en av hennes sista roller, och det var hennes tredje Oscar i karriären.


Åklagarens vittne (1957)
Agatha Christies novell och pjäs Witness for the Prosecution har filmatiserats flera gånger. Senast som spännande, tvådelad miniserie 2016 med Kim Cattrall i en av rollerna, och härnäst 2019 kommer Ben Affleck att ha den manliga huvudrollen. TV-versionerna från 1949 och 1982 är okej, men den bästa versionen är Billy Wilders film från slutet av 50-talet, med Tyrone Power och Marlene Dietrich i två av de ledande rollerna. Charles Laughton spelar en åldrad advokat som mot sin vårdares inrådan tar sig an en klient i en mordrättegång som präglas av överraskning efter överraskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar