tisdag 24 april 2018

FILM: Appointment with Death - Peter Ustinov i stjärnspäckad klassiker av Agatha Christie

Poirot med entourage vid de arkeologiska utgrävningarna vid Qumran, nära Döda Havet.

Regi: Michael Winner
Originaltitel: Appointment with Death
Svensk titel: Döden till mötes
Medverkande: Peter Ustinov, Lauren Bacall, Carrie Fisher, John Gielgud, Piper Laurie, Hayley Mills, Jenny Seagrove, David Soul m.fl.
Manus: Michael Winner, Anthony Shaffer och Peter Buckman, baserat på Agatha Christies roman
Inspelningsår: 1988
Land: Storbrittannien
DVD-release: 2018-04-09
Studio S Entertainment


Med tre miljarder sålda böcker är Agatha Christie inte bara världens mest sålda deckarförfattare, utan den mest sålda författaren överhuvudtaget.

Hon var inte bara en framgångsrik författare av böcker och teaterpjäser, utan också något av en expert på fornlämningar och utgrävningar - hennes man Max Mallowan var arkeolog - och många av hennes mest populära böcker utspelar sig inte i England utan någonstans "utomlands" där Agatha Christie blivit inspirerad av människor och miljöer, när hon varit på en utgrävning.

Grävande spelar också en stor roll i filmklassikern Döden till mötes. Turister från alla möjliga håll kommer för att titta på en berömd utgrävning i närheten av Döda Havet - och snart drabbar, ond, bråd död en av turisterna.

Men en annan av semesterfirarana råkar vara Hercule Poirot - och han avbryter snabbt sin semester för att sätta igång de små grå cellerna!

Observera att romanen utspelar sig i Petra i Jordanien, medan filmen utspelar sig i Jerusalem och Qumran  --- ändringen gjordes för att produktionsbolaget var israeliskt, men ändringen gör också att hela filmen blir mer politiskt laddad. Palestina är som en krutdurk redo att explodera --- och Europa är också som en krutdurk redo att explodera. Det brittiska imperiet är på upphällningen och det "nyrika" USA - representerat i filmen av högljudda och vulgära amerikaner - kommer att ta över. Handlingen utspelar sig förfarande i slutet av 1930-talet ... och vi vet ju alla att när 1940-talet var över, var massor av människor mördade, massmördade, och dödade i kriget.

Ustinov, Gielgud och Bacall i stjärnspäckat drama.

Döden till mötes är en smart uppbyggd deckare, där det inte är helt klart vem som kommer att mördas av vem (indicier läggs ut mot ett helt annat offer genom hela början av filmen) och i centrum a filmen står, som i ett klassiskt grekiskt drama, den dysfunktionella familjen. Agatha Christie var en van teaterbesökare på Torquays teater och hon kan bygga upp en intrig som ett mästerligt teaterstycke där det finns många aktörer och alla är fångna i dramats struktur.

Egentligen är detta ett sorgligt drama - precis som de gamla tragedierna - men under filmens gång missar man detta, på grund av den glada musiken, de vackra kläderna och de strålande scenerierna. 

Filmen är inspelad på plats i England, Italien och Israel och så tjusig som bara ett riktigt påkostat och stjärnspäckat kostymdrama kan vara!

Romanen utspelas 1937 och kom ut 1938 (översatt till svenska 1939). 

Filmen utspelar sig som sagt i det brittiskstyrda Palestina --- med det är fortfarande 1937. Ett då oroligt område har blivit ännu oroligare ... Man får betänka att handlingen utspelas INNAN de vidriga utrensningarna av nazisterna - men redan på 1930-talet var det många judar som ville lämna Europa för det heliga landet. Men Israel fanns inte än, och de fick inte inresetillstånd i Palestina. Hur många liv hade kunnat räddas?

Många har spelat Hercule Poirot, en av de mest kända är den tvåfaldigt Oscarbelönade britten Peter Ustinov, som privat var en stor fan av tennis och satte upp sina Oscars i en dubbelmatch mot sina Golden Globes! 

Nicholas Guest och Carrie Fisher spelar ett av filmens kärlekspar.
Ustinov var Poirot i sex stycken stjärnspäckade dramer,  bland annat Döden på Nilen och Mord på ljusa dagen - Döden till mötes var hans sista uppvisning som Poirot, då hade han haft rollen i ett helt decennium. Tre filmer gjordes direkt för TV, tre gjordes för bio - bland annat Döden till mötes.

Bland stjärnorna i filmen märks bland andra Lauren Bacall och John Gielgud --- som båda briljerat tidigare i ett annat Agatha Christie drama, Mordet på Orientexpressen i regi av Sidney Lumet--- och Carrie Fisher, idag mest känd som Prinsessan Leia i Star Wars filmerna.

Peter Ustinovs Poirot-filmer är idag alla klassiker och hör till de mest populära - och mest stjärnspäckade - Agatha Christie filmatiseringarna någonsin.

Må de leva länge, nu i nypremiär på DVD!

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.