fredag 20 april 2018

FILM: A Ghost Story - Casey Affleck spökar med lakan över huvudet

Lakan-mannen Casey Affleck och Rooney Mara i A Ghost Story.

Regi: David Lowery
Film: A Ghost Story
Manus: David Lowery
Medverkande: Casey Affleck, Rooney Mara m.fl.
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment


En av 2017 års bästa filmer enligt olika best-of-listor. A Ghost Story har fått massor av hyllningar. Men man får vara på det klara med att det här är inte en skräckfilm, thriller eller actionfilm utan en ganska pretentiös film om olika tidsperspektiv, och det är mycket lite action. Och här finns också med en extremt icke-PK- historia med tidsresande då huvudpersonen, lakanspöket, reser i tiden och får se en familjs dotter dödad av indianer.

Början av filmen är mer av en tragisk kärlekshistoria, maken, i form av ett spöke, försöker skapa kontakt med sin levande hustru, När de båda levde bråkade de om att bo kvar eller flytta från huset, för de blev störda av att ett spöke hamrade på pianot, och sedan visar det sig att det var han själv, i spökform, som hamrade på pianot. Ja, som spöke kan han tydligen resa i tiden och det var han själv i spökform som irriterade sitt levande jag ...

Rooney Mara är en av vår tids finaste skådespelerskor, hon har ett oandligt sårbart och öppet ansikte, och man får följa hennes sorghantering.

Casey Affleck har större problem med att visa sina känslor i och med att han är täckt av ett lakan.

Filmer om döden-döden är inne nu. Och jet här är en markant annorlunda version av döden-döden än den reinkarnerade apan Monkey i filmen med samma namn.

Matt foto, alternativ trend-musiken, spöke i lakan, sparsmakad eller ingen dialog i scenerna och inga namn på filmens karaktärer.

Regissören David Lowery experimenterar hela tiden med presentationen och tidsbegreppet.

A Ghost Story är en stilstudie i modern film.

Och en av de vackraste kärlekshistorierna från 2017.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.