söndag 15 april 2018

FILM: 3 x Swedenhielms - Tre briljanta versioner av Bergmans nationalkomedi!

Senaste TV-versionen av Swedenhielms  gjordes 2003.

En box. Tre versioner av Swedenhielms från tre helt olika decennier i film- och TV-historia. Här agerar några av de största och mest kända skådespelarna från respektive tidsepoker och generationer. 

Hjalmar Bergmans dramatiska pjäs har skrivit TV-historia - tre gånger om! Med Sven-Bertil Taube, Jarl Kulle respektive Edvin Adolphson i huvudrollen som ingenjören Rolf Swedenhielm.

Teaterstycket Swedenhielms av Hjalmar Bergman från 1923 uruppfördes på Dramaten i Stockholm 1925 - den blev film för första gången 1935, med den store Gösta Ekman i huvudrollen 1935 i regi av Gustaf Molander. Filmen hyllades med att den höll "världsklass". Då var pjäsen redan teaterhistoria.

När Hasse Ekman, Gösta Ekmans son, gjorde filmen Kungliga patrasket, en kärleksfull hyllning till en teaterfamilj och den störste skådespelare som Sverige någonsin sett, nämligen Hasses egen far Gösta Ekman, så hade Edvin Adolphson huvudrollen och filmen slutar lyckligt med att teaterfamiljen återförenas efter respektive prövningar --- och så genomför de tillsammans pjäsen Swedenhielms, för den har bra roller för hela familjen.

Edvin Adolphson hade alltså redan spelat Swedenhielm i en film innan han fick huvudrollen som Swedenehielm i den första TV-filmatiseringen  från 1961.

Edvin Adolphson som Rolf Swedenhielm och Gunnel Broström som dottern Julia i Swedenhielms från 1961.

Denna box från Majeng Media  innehåller alltså tre stycken fina TV-inspelningar av Swedenhielms från 1961, 1980 respektive 2003 i regi av Henrik Dyfverman, Hans Dahlin respektive Baker Karim.

Swedenhielms är en av Hjalmar Bergmans mest uppskattade komedier och snart blev den "en svensk nationalkomedi". Dramat utspelar sig i en rymlig Östermalmsvåning och tar sin början den 31 oktober 1924 och avslutas på själva Nobeldagen. Den stolta och aristokratiska familjen, som aldrig lärt sig spara på pengar (och oftast lever på lånade medel) väntar på att familjefadern ska få det ekonomiskt gynnsamma och därmed ytterst välbehövliga Nobelpriset. Det får han. Och då dyker ockraren Eriksson upp med Swedenhielms förfalskade namnteckning, på skuldväxlar.

Swedenhielm betalar dem, men han är inte längre i feststämning efter sitt nobelpris. Vem har förfalskat dem? Misstanken faller på båda hans söner .... Men egentligen är det den kavata hushållerskan Boman som skrivit växlarna på lånat papper, för det är inte gratis att skaffa mat till en hel familj ... eller skurpulver, tvättmedel, experimentmaterial, sidenskjortor, personal, vackra lyktor till fester och allt annat som familjen kräver att hon ska skaffa fram. Det må vara hon som lånat pengarna - men det är alla de andra i familjen, inklusive ingengör Rolf Swedenhielm själv, som är skyldig till att ha kalasat upp dem. Inte ett rött öre har hon spenderat på sig själv.

Jarl Kulle och Sif Ruud i Swedenhielms från 1980.

Swedenhielms har mycket gemensamt med de "buskis"-farser och senare pilsnerfilmer som blev så populära hos hela svenska folket. Överklassmannen må tro att han är smart och hedersam och familjens försörjare - men egentligen är han mest en uppblåst tönt med stora, uppblåsta ord. Den verkliga hjälten i dramat är hushållerskan eller hembiträdet, hon som håller skutan flytande. Och hon som alla andra innerst inne är lite rädda för - inklusive Swedenhielm själv.

I den här versionen är Boman, som hushållerskan heter, också Swedenhielms svägerska, och hon är speciellt förtjust i att skämma bort den yngste sonen i familjen.

Den som är roligast av de tre syskonen är den enda tjejen, "teaterapan",  hon är speciellt rolig i Anita Walls version, hon överartikulerar och överagerar konstant, även när hon ska vara "sig själv". Hon har verkligen tagit Shakespeares råd "alla the world is a stage" på blodigt allvar. Även hemmet är en scen där hon ständigt uppträder och har uppträden.

Det är intressant att jämföra de olika versionerna - för de säger inte bara en hel del om Swedenhielms utan även en hel del om svenskt teaterdramatik och hur man gör och gjort TV-teater genom tiderna. 

På något sätt var 1970-talet (och även början av 1980-talet) det bästa decenniet för att göra TV-drama av klassiska pjäser. Då spelades även alla klassiska "buskisar" av Gideon Wahlberg in (missa inte den boxen)! 1980 års version av Swedenhielms kan inta bara stoltsera med Anita Wall som Julia (hon är även mycket bra som husan Vivan i Grabbarna i 57:an) utan även med Sif Ruud som rivjärnet Boman. Hon gör Swedenhielms till en hembiträdesfilm som inte går av för hackor!

1980 års version av Swedenhielms råkar också vara den kortaste filmen av dem alla - ett bevis på att man nödvändigtvis inte får in mer spänning och fler nyanser i ett drama, bara för att man gör det längre.Rollista 2003
Sven-Bertil Taube - Rolf Swedenhielm, Sr.
Harriet Andersson - Marta Boman
Niklas Hjulström - Rolf Swedenhielm, Jr.
Cecilia Frode - Julia Swedenhielm
Gustaf Skarsgård - Bo Swedenhielm
Brasse Brännström - Eriksson, ockrare
Lina Englund - Astrid
Hugo Emretsson - Pedersen, journalist

Rollista 1980
Jarl Kulle - Rolf Swedenhielm Sr
Sif Ruud - Boman, husa
Anita Wall - Julia Körner
Marika Lindström - Astrid
Börje Ahlstedt - Eriksson
Peder Falk - Bo Swedenhielm
Björn Gustafson - Pedersen, journalist
Lars Humble - Rolf Swedenhielm Jr

Rollista 1961

Edvin Adolphson - Rolf Swedenhielm
Gunnel Broström - Julia Körner
John Elfström - Eriksson
Margaretha Krook - Marta Boman
Sven Lindberg - Pedersen, journalist
Lars Lind - Bo Swedenhielm
Helena Reuterblad - Astrid
Claes Thelander -- Rolf Swedenhielm Junior

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.