onsdag 25 april 2018

Jo Salmsons Blånatten - Finalen i Drakarnas Öde!

Författare: Jo Salmson
Titel: Blånatten
Serie: Drakarnas öde (del 3)
Utgivningsdatum: 2018-04-16
ISBN: 9789163896385
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2018-04-16


Del tre i en trilogi är alltid den svåraste - att leverera på allt man har byggt upp! Och Jo Salmson gör det så bra!

Trilogier brukar bli nedtyngda av evighetslång och förutsägbar "final battle" men Jo Salmson har hittat en väg runt detta. Ett annat sätt att öka spänningen, lösa alla knutar, knyta ihop alla trådar och leverera ett slut som både är lyckligt och sorgligt --- och helt tillfredsställande.


Drakarnas öde är en fruktansvärt bra och fulländad trilogi, Salmson har byggt upp den här världen så bra, sten för sten, drake för drake.

Det finns en bakgrundsstory i bokserien om tiggarpojken Tam som sedan blir drakriddare, och även om den här historien om stjärnstenstydaren Nea är en helt annan historia (och riktad till äldre publik) så utspelar det sig i samma universum och det är kul att Nea och Tam får träffas och bli vänner.

Den blå draken Sky spelar givetvis också en stor roll ...

När man läste serien om Tam och även inledningen i serie Drakarnas öde (Stjärnstenen) så visste man inte drakarnas bakgrundshistoria. Den är genialiskt konstruerad - logisk, hemsk, lite sorglig och alldeles underbar.

Det handlar om barn som räddar världen. Dubbelt upp.

Nyckeln till gåtan får man veta i boken Draksången.

Det går att läsa Blånatten fristående, det förklaras tydligt vad som hänt innan i tidigare böcker, och det är lätt att hänga med och komma in i handlingen. Men om man vill läsa alla böcker "i rätt ordning" kommer man lätt in på spoilervarning om man diskuterar drakarnas öde och natur --- så läs INTE texten om boken Blånatten på t.ex. internetsidor som säljer boken, bara köp bara alla tre böckerna direkt utan att läsa informationen om dem, så får du njuta av den komplexa handlingen och  bland annat bli överraskad av den gamla draksången och vad den betyder!

Briljant trilogi! Så många överraskningar! Och ett så fulländat slut!

Släng dig i väggen George R.R. Martin. Det här är så mycket bättre!

OCH med bättre och mer nyanserade och mer engagerande drakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar